O motorovém oleji jsme zde už psali, ale nikdy jsme nezacházeli moc do detailů. Jedním takovým detailem je rozdíl mezi syntetickým a minerálním olejem, na což bych se dnes rád podíval. Pokud jste stejně natěšení jako já, pohodlně se usaďte…a jdeme na to!

Správná hladina oleje je stejně tak důležitá jako jeho kvalita

Syntetické oleje

Obvykle se vytvářejí z chemicky upravených materiálů, jako jsou ropné složky, ale základním materiálem je téměř vždy destilovaná ropa. Případné další přísady a vlastní proces syntézy pro vytvoření syntetického oleje se u jednotlivých výrobců liší. Stejně tak jako například u Coca Coly, ani zde nám výrobci přesné složení neřeknou. 😔

Ačkoli by se to na první pohled nemuselo zdát, tyto maziva sahají daleko do historie, konkrétně do začátky 30. let 20. století. Následně se začaly používat místo bežných minerálních olejů například v armádních vozidlech nebo stíhačkách. Postupem času se však syntetické oleje dostali i k nám, běžným spotřebitelům.

Jaké má výhody?

Je jasné, že kdyby “syntetika” neměla něco do sebe, asi bychom ji nepoužívali. Tak jak to tedy je? Můžeme se bavit o několika hlavních výhodách, které právě tyto syntetické oleje mají v porovnání s oleji minerálními. Například:

  • lepší mazací vlastnosti
  • odolnost vůči oxidaci
  • úspora paliva
  • tekutost i při nízké teplotě
  • minimální tvorba usazenin

Celkově se tak rozhodně vyplatí používat syntetické oleje, pokud tedy specifiky nevyždaujete ty minerální.

Syntetické oleje dokážou mnohem lépe plnit svůj úkol při nízkých teplotách

Životnost

Syntetické oleje by měly teoreticky vydržet déle, než jejich minerální protějšky. Je však třeba zmínit, že se nebavíme o prodloužení servisního intervalu o dalších 20000 km…to v žádném případě. V tomto ohledu je nejlepší nahlédnout do manuálu k autu, kde kromě servisního intervalu najdete i jakou hustotu a typ oleje doporučuje výrobce. Pokud by vás zajímalo toto téma trochu více, podívejte se na náš starší článek, který se věnuje právě této problematice.

Míchání

Rozhodně rozdílné oleje mezi sebou nemíchejte. Smícháním by se mohl vytvořit kal nebo usazeniny, které by se následně podepsali na samotné kvalitě. Na druhou stranu, pokud jste běžný řidič a doplňujete stále ten stejný typ oleje, který předepisuje výrobce…nemáte vůbec čeho bát. 

No ale jak probíhá taková výměna?”, ptáte se. Jsou v podstatě dvě cesty. Jedna vede skrze servis, kde se o všechno postarají sami a vy si užíváte volno…to je ale nuda. 😆 Pak je tu verze, kdy si olej měníte sami doma. Jestli jste měli na mysli právě tuto variantu, mám pro vás skvělé zprávy. Tomuto tématu jsme totiž věnovali celý článek i s návodem, jak si olej vyměnit jednoduše i doma. Rozhodně se na něj tedy podívejte.

Závěrem

Tak a jsme zase na konci. Řekli jsme si něco o zásadních rozdílech mezi minerálními a syntetickými oleji, což se vám může v budoucnu rozhodně hodit. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučit, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní oleje Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Elektroauta a jejich součásti

Blog – Výměna oleje

Blog – Vše o oleji