Výměna oleje v motoru je nedílnou součástí života všech motoristů. Se starým olejem, který nebude dostatečně promazávat všechny součástky asi moc daleko nedojedete. 😉 Pojďme si proto dnes popovídat o tomto tématu. Zjistíme proč je důležité olej měnit a samozřejmě kde a kdy tak učinit. Tak jdeme na to.

 

Proč olej měnit?

Jak jsem již nastínil před chvílí, olej v autě, motorce nebo jiném stroji se spalovacím motorem je velice důležitý. Zajišťuje totiž správné fungování v podstatě všeho, kde se “šoupe kov o kov”. Bez něj by se celá soustava zadřela a Vy byste se nikam nedostali. 

“Dobře, dobře, tak já ten olej jednou za čas vyměním nooo 😒. Jsem rád, že jsem Vás  přesvědčil, ale “jednou za čas” je docela vágní pojem. Pojďme si to raději upřesnit.

Jak často měnit?

Není totiž auto jako auto (resp. motor jako motor). Výrobce sice nějaká čísla udává, ale nedá se na ně vždy spolehnout. Je důležité určit si, jak a kde auto používáte. Co tedy zkracuje životnost oleje? Zejména se bavíme o:

  • městské jízdě 
  • “jízdě na doraz”

Při městském provozu či časté jízdě v zácpách zkracujete životnost oleje a je proto dobré si čas od času vyjet z města a trochu autu “ulevit”. Na druhou stranu nadměrné vytáčení motoru také není ku prospěchu. Laicky řečeno, jezděte rozumně a nejlépe mimo město.

“No super, ale my chceme čísla!”, slyším z dálky. Rozumím, pojďme si tedy nějaké hrubé nástřely zmínit.

  • Nové auto, klidná jízda po okresce, rozumný nájezd za rok – cca po 10 – 15 tisících km
  • Nové auto, město, nájezd nula nula nic – 1x za rok
  • Ojeté auto, klidná jízda po okresce, rozumný nájezd za rok – záleží na stáří a stavu (řekněme 7 tisíc km).

Neberte tyto údaje jako bernou minci, jen jako nastínění jestli se bavíme o měnění každých 1000, 10 000 nebo 100 000 km.

Kde měnit?

Možnost “vyměním si olej doma” je samozřejmě validní, návod už jsme zde ale psali. Pojďme tedy zvážit možnost výměny v autoservisu. Výměna oleje je jedna ze základních služeb a v podstatě v každém servisu Vám vyhoví. Pro jistotu se však podívete sem, kde zároveň zjistíte, který servis je pro Vás nejvýhodnější. Součástí výměny oleje je i výměna olejového filtru. Pokud již olej i filtr máte a potřebujete je jen vyměnit, máte štěstí! Na naší stránce nabízíme i tuto službu. 

Závěrem

Doufám, že Vám i dnes tento článek něco dal. Pokud byste měli jakékoliv otázky ohledně aut, či jen chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Pohodu na silnicích Vám přeje, 

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Výměna oleje a filtru 

Služba – výměna oleje a filtru s vlastním materiálem

Blog – Jak si vyměnit olej?