Už pěknou řádku let jsou naše auta řízena počítačem. Teď se samozřejmě nebavím jen o nových infotainmentech, ale o celkovém chodu vozidla. Právě tohoto fenoménu využívá tzv. Chiptuning, o kterém si dnes povíme něco víc. Tak jdeme na to!

K tomuto zdánlivě složitému úkonu stačí často jen počítač a trochu zkušeností

Co to vlastně ten chiptuning je?

Ať už se jedná o vstřikování, spalování nebo jiné záležitosti týkající se pohonné jednotky, počítače jsou prostě všude. Jako příklad lze například uvést sběr dat ze všech možných a nemožných senzorů, které výpočetní jednotka následně zpracuje a vyhodnotí. To vše řídí program, který navrhl a realizoval výrobce automobilu, a právě ten nás zajímá nejvíce. Stejně tak jako každý jiný program, i tento se dá modifikovat na čemž právě stojí koncept chiptuningu.

Výhody a nevýhody

Samozřejmě první uvedu výhody, abych vás navnadil. 😊 Do výhod můžeme zařadit například zvýšení výkonu a točivého momentu, snížení spotřeby nebo celkově lepší chod motoru.

Wow, to zní skvěle, jdu na to!”, říkáte si, ale pozor! Tak jako vždy, i zde jsou nějaká negativa, které je potřeba zvážit a promyslet. Tak například pokud to s “vylepšováním” přeženete, auto se naopak může chovat nestabilně a je životnost nebude rozhodně tak velká, protože jednoduše na takové podmínky nebylo navrženo. I kdyby však tohle nebyl problém, je tu další háček…emise. Ano, pokud motor najednou má mnohem větší výkon, bude také produkovat více spalin a nečistot, které následně skončí v ovzduší. Vám to může být i jedno (i když by nemělo), ale zaručuji vám, že na STK jim to jedno nebude. 😉

Ještě se hodí zmínit, že motor není jediný prvek ovlivněný chiptuningem. Zvýšený výkon motoru má za následek taky větší zátěž na brzdy, které opět nebyly navrženy na takový výkon a “živost” auta. Převodovka také určitě nebude ráda, když najednou bude muset pracovat za jiných podmínek než dříve.

Brzdy často bývají poddimenzované již z výroby, nárůst výkonu tak může být velice nebezpečný.

Co záruka

Záruka je také dalším z mnoha problémů. Pokud podstoupíte tuto operaci zvanou chiptuning, máte v podstatě zaručeno, že o ni přijdete. Jakmile se totiž něco motoru přihodí a vy budete muset do autorizovaného servisu…zde s největší pravděpodobností upravený software odhalí a nebudou moc rádi. 😄 V konečném důsledku tak nebudete rádi ani vy, protože opravy motoru bývají často velice nákladné a složité.

Závěrem

Tento článek může vyznít docela negativně, což byl taky účel. Nejenže chipování nese s sebou mnoho potenciálních problémů, ale jak jsme si dnes zmínili “výkon zdarma” se může v budoucnu pořádně prodražit. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš díl o opravě převodovky. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Levné parkování Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Oprava převodovky