Kotouče a destičky zná každý … co ale taková brzdová kapalina? V tomto článku se budeme bavit o tom, jak ji správně zkontrolovat, vyměnit a doplnit. Samozřejmě taky jaké jsou různé typy brzdových kapalin a jaké jsou jejich vlastnosti a rozdíly. Nebudu více zdržovat a jdeme rovnou na to. 

Díky symbolu na víčku rozpoznáte, že se jedná o nádržku na brzdovou kapalinu

Co je to brzdová kapalina?

Brzdová kapalina je druh hydraulické kapaliny, která se používá v hydraulických brzdových a spojkových systémech vozidel. Účelem brzdové kapaliny je přenášet sílu prostřednictvím tlaku z pedálu ke kolům. Brzdová kapalina také maže a chrání před korozí jednotlivé části hydrauliky.

Brzdové kapaliny musejí splňovat určité požadavky, které bývají definovány různými standardy, například SAE, nebo předpisy státních úřadů. Většina kapalin prodávaných v Severní Americe je tak klasifikována Ministerstvem dopravy USA (DOT) do tříd jako „DOT 3“ nebo „DOT 4“. Tyto klasifikace závisí na teplotě varu, viskozitě a složení kapaliny.

Druhy brzdové kapaliny

Jak jsem nakousl v minulém odstavci, existují různé typy brzdových kapalin, které se liší v chemickém složení, teplotě varu, viskozitě a kompatibilitě s materiály brzdového systému. Nejběžnější typy brzdové kapaliny jsou pak:

  • DOT 3
  • DOT 4
  • DOT 5
  • DOT 5,1

Pokud vás zajímají podrobnosti o daných specifikacích, odkážu vás na anglickou Wikipedii, kde jsou všechny informace, co byste kdy mohli chtít vědět (a možná i pár navíc 🤓). Pro běžného smrtelníka jsou důležité dvě věci. DOT 4 je v tuto chvíli asi nejpoužívanější typ brzdové kapaliny, na což se ale rozhodně nemůžete spolehnout. Druhou věcí tak je … vždy konzultujte manuál k autu, kde používanou kapalinu vždy najdete přesně specifikovanou. 

Brzdové kapaliny se nesmí mezi sebou bezhlavě mísit, protože to může způsobit snížení brzdného účinku nebo poškození brzdového systému. Vždy proto používejte stejný typ a kvalitu brzdové kapaliny, které je uvedeny v návodu k vozidlu.

Jak často brzdovku kontrolovat a měnit?

Brzdovou kapalinu byste měli kontrolovat alespoň třikrát až čtyřikrát v průběhu roku a ideálně vždy před delší cestou (stejně tak jako plno dalších věcí…ale kdo z nás to skutečně dělá 🙄). Ačkoli byste se mohli divit, kontrola brzdové kapaliny je snadná a rychlá. Stačí otevřít kapotu a najít zásobník na brzdovou kapalinu, který je obvykle označen symbolem brzdy. Pak už jen zkontrolujte, zda je hladina kapaliny mezi minimem a maximem. Pokud je hladina nízká, může to znamenat únik nebo opotřebení brzdových destiček. V takovém případě je třeba doplnit kapalinu stejného typu a kvality, který je uveden v návodu k vozidlu.

Výměnu brzdové kapaliny byste měli provádět obvykle jednou za dva roky. Důvodem je, že brzdová kapalina má tendenci pohlcovat vlhkost ze vzduchu, což snižuje její teplotu varu a zhoršuje brzdný účinek, což je vlastnost, kterou rozhodně u auta nechceme.

Porovnání nové a staré brzdové kapaliny – Zdroj: elitemotorsoc.com

Jak vyměnit brzdovou kapalinu?

Výměna brzdové kapaliny vyžaduje speciální nářadí a postup, který zahrnuje vypuštění staré kapaliny z brzdového systému, naplnění novou kapalinou a odvzdušnění brzdového systému. Není to nic co by se nedalo zvládnout, pokud víte co děláte. Jestli ale nejste “motorista nadšenec”, rozhodně doporučuji zajet si do vašeho oblíbeného servisu, kde se vám o všechno postarají.

Je mi ale jasné, že někdo z vás si bude chtít všechno udělat u sebe doba, a to rozhodně cením 👏. Zde je tedy menší návod, jak provést celou tuto “operaci”:

  1. Získejte přístup k expanzní nádržce a odčerpejte z ní co nejvíce použité kapaliny. Použijte injekční stříkačku nebo odsávačku.
  2. Vyjměte sítko, které brání vniknutí nečistot do nádržky. Opláchněte, osušte a vraťte jej zpět na své místo.
  3. Nalijte novou brzdovou kapalinu do nádobky. Použijte stejný typ a kvalitu kapaliny, které jsou uvedeny v návodu k vozidlu.
  4. Během výměny neustále sledujte hladinu kapaliny a čas od času ji doplňte. Nenechte při odvzdušňování klesnout hladinu kapaliny tak, aby se do vedení dostal vzduch.
  5. Začněte odvzdušňovat brzdový systém od té brzdy, která je nejdál od hlavního brzdového válce. Postupujte podle pořadí uvedeného v návodu k vozidlu.
  6. Povolte šroub na brzdovém tělísku a připojte hadičku k propojení s nádobkou na starou brzdovou kapalinu. Nádobku umístěte tak, aby byla nad úrovní šroubu.
  7. Požádejte pomocníka, aby opakovaně šlapal na brzdový pedál, dokud neucítí pevný odpor. Potom nechte pedál zatlačený a utáhněte šroub.
  8. Opakujte tento postup pro každou brzdu, dokud nebude z každého tělíska vytlačena stará kapalina a začne téct nová bez bublinek.
  9. Zkontrolujte hladinu kapaliny v nádržce a doplňte ji podle potřeby.
  10. Zkontrolujte funkci brzd tím, že opakovaně šlapete na pedál. Pokud je pedál měkký nebo se propadá, znamená to, že je v systému vzduch a je třeba ho znovu odvzdušnit.

Pokud byste potřebovali názornou ukázku, našel jsem toto video, které by vám samotnou výměnu mohlo ještě více osvětlit. 

Závěrem

Zjistili jsme, že výměna brzdové kapaliny rozhodně není něco, co byste měli opomíjet, je to kritická součást brzdového systému a proto je třeba se o ni starat stejně tak, jako například o destičky nebo kotouče. Výměna doma je samozřejmě možná, ale i přesto bych vám asi stejně doporučil, obrátit se na zkušený servis. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučit, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Čistou brzdovou kapalinu Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Elektroauta a jejich součásti

Odkaz – Video

Odkaz – Wikipedie