Pokud hledáte nové vozidlo, možná jste se setkali s termíny jako 4×2, 4×4 a AWD. Co tyto termíny znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl? A jaký typ pohonu je pro vás nejlepší? V tomto článku si na tyto otázky odpovíme a porovnáme si i výhody a nevýhody každého systému. Pojďme tedy na to.

Tak tuhle značku byste v Česku hledali jen marně

Rozdíl mezi 4×4 a 4×2

4×2 znamená, že vůz má čtyři kola, ale točivý moment se přenáší jen na jednu nápravu, buď přední nebo zadní. Laicky řečeno se tedy jedná o normální “dvoukolku”. 4×4 pak značí, že auto má čtyři kola a točivý moment se přenáší na obě nápravy prostřednictvím rozdělovací převodovky. Tento systém se může zapínat a vypínat řidičem podle potřeby nebo podmínek. Některé 4×4 systémy mají také možnost volby mezi vysokou a nízkou rychlostí pro lepší zrychlení nebo točivý moment. 

Výhody a nevýhody 

Zde bude hodně záležet na tom, co s autem plánujete dělat a kde hodláte jezdit. Doporučuji si tedy přečíst následující vlastnosti a podle toho se rozhodnout. Takže, jak to tedy je?

4×4
Jak je asi jasné, tento typ pohonu se vám bude hodit například v terénu nebo v zimě v horách. Zde totiž krásně využijete lepší trakci, což ve výsledku znamená bezpečnější jízdu nebo to, že se nejspíš nezaseknete někde na namrzlé cestě v kopci. Další výhodou, kterou zde lze zmínit, může být menší náchylnost k nedotáčivosti nebo naopak přetáčivosti. Obecně také platí, že systém 4×4 je řidičem ovladatelný a vy si tak můžete vybrat, jestli zrovna chcete mít tuto možnost zapnutou nebo nikoliv.

4×2
Jasně že se nechci zaseknout v zimě v kopci”, říkáte si, ale nezapomeňte, že 4×2 má také řadu výhod hodnou zvážení. Tak například cena. Ta je totiž u tohoto typu pohonu často mnohem nižší a aby toho nebylo málo, nebavíme se zde jen o pořizovací ceně. Přesně tak, dvoukolka vám tolik nebude “žrát”, takže i následné náklady na provoz budou nižší. A abychom v tomto trendu pokračovali, nutno zmínit, že i hmotnost nebude tak vysoká jako u systému 4×4.

4×4 bývá často vyhrazeno terénním SUV

4×4 vs AWD

Dobře ale, já jsem slyšel ještě o nějakém AWD, co to teda je?” 4×4 a AWD jsou oba systémy, které posílají točivý moment na všechna čtyři kola vozidla, aby zvýšily trakci, když je to potřeba. Nicméně nejsou úplně totožně a najdeme mezi nimi následující rozdíly:

  • AWD je systém, který funguje celou dobu a je optimalizován pro použití na silnici. Automaticky přepíná mezi dvoukolovým a čtyřkolovým pohonem podle potřeby. AWD je vhodnější pro špatné počasí nebo lehké terénní jízdy.
  • 4×4 je systém, který se zapíná a vypíná řidičem, když je to potřeba a je navržen pro extrémní podmínky a jízdu v terénu. Bývají tedy často robustnější než AWD systémy a mohou obecně zvládnout náročnější terén. 

Co si mám vybrat?

To záleží na tom, co od vozidla očekáváte a jaké jsou vaše jízdní návyky. Pokud jezdíte hlavně po silnici a nechcete platit více za údržbu a vyšší spotřebu, pak by vám mohl vyhovovat 4×2. Pokud jezdíte často do terénu a chcete mít možnost zapnout nebo vypnout pohon všech kol podle potřeby, pak byste měli zvolit 4×4. Pokud chcete mít pohon všech kol, který funguje automaticky a optimalizuje trakci na různých površích, pak byste měli sáhnout po AWD. AWD je kompromisem mezi 4×2 a 4×4, který nabízí lepší trakci než 4×2, ale nižší spotřebu než 4×4. AWD je také vhodný pro špatné počasí nebo lehkou terénní jízdu, takže jak jsem již zmínil … kompromis.

Závěrem

Snad se v tomto tématu budete více orientovat, než před několika minutami. Vím, že hlavně rozdíly mezi AWD a 4×4 jsou docela zmatečné a hodně technické, s tím ale nic nenaděláme. Na druhou stranu, kdyby vše bylo jednoduché … neměl bych o čem psát. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní stroj Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů