Křižovatky jsou klíčovými body v dopravní síti, kde se střetávají různé proudy vozidel a chodců. Správné řízení dopravy na křižovatkách je tedy nezbytné pro zajištění plynulosti, bezpečnosti a efektivity dopravy. V tomto článku se budeme zabývat různými způsoby, jak policie může ovlivnit dopravu na křižovatkách, a proč tomu tak je. Bez dalšího odkládání tedy jdeme na to!

Dopravní policista řídící dopravu

Proč policie řídí dopravu?

Pojďme se bavit hlavně o křižovatkách, ty mohou být totiž nejvíce záludné. Co vás může napadnout hned jako první, je, proč by vlastně policie měla řídit dopravu na místě, kde už stejně jsou semafory nebo značky? Důvodů může být hned několik (ostatně jako vždycky 😆), ale pár nejčastějších z nich tu zmíním. Tak například:

  • Nefunkční světelná signalizace.
  • Nehoda v místě křižovatky.
  • Dopravní zácpa nebo silný provoz.
  • Špatný stav vozovky ve vytížené křižovatce.
  • Zvláštní akce (výstavy, cvičení, …).

Způsoby řízení dopravy

Policie může dopravu řídit hned několika způsoby z nichž některé jsou na první pohled vidět (například policista stojící v křižovatce), jiné mohou být více “nenápadné”. Jedním takovýmto příkladem může být například nastavením semaforů tak, aby optimalizovaly průtok dopravy a zohledňovaly různé další faktory (počet chodců, aktuální čas, …). Dalším způsobem, se kterým se také můžeme setkat je zatarasení části křižovatky…ať už jsou důvody jakékoliv. Přece jenom, i to je řešení, jak si poradit s problémy, které jsem zmínil výše. 

Pokyny policisty

Jak je to ale s gesty policistů stojících v půli křižovatky? Já osobně bych řekl, že popsat to, je mnohem složitější, než samotné pochopení signálů přímo “v akci” 👮‍♂️. I tak by možná bylo dobré zde zmínit nejčastější gesta, se kterými se můžete setkat.

Zde jsou vidět další důležité pokyny policistů

Stůj
Policista k řidičům bude stát předem nebo zády – bez dalších pohybů. Teď opravdu není ten správný okamžik, kdybyste měli šlápnout na plyn. 

Volno
Opačná situace nastává, pokud se k řidičům policista otočí bokem – pro lepší pochopení úkonu je možné, že roztáhne paže – do postoje připomínající písmeno “T”. V tomto momentě může také řidič odbočovat – vpravo i vlevo.

Postihy

Co když dojde k situaci, že nepochopím daná gesta? Jsme samozřejmě jen lidi, takže i to se může stát. Problém ale nastane, když tento přečin uděláte záměrně, to se pak můžete dostat do vážných problémů. Podle zákona musíte respektovat a dodržovat pokyny policisty, který řídí dopravu nebo vás zastavuje. Pokud to neuděláte, hrozí stejný postih, jako kdybyste projeli křižovatkou na červenou. 🛑

Závěrem

A tady bych to pro dnešek zakončil. Cílem dnešního článku bylo, abyste se příště nebáli policisty stojícího uprostřed křižovatky a věděli tak, co se po vás vlastně chce. Zároveň jsem zmínil i další důvody, proč by policie měla řídit dopravu, a že je to vlastně vcelku běžné. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Bezpečné křižovatky Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Elektroauta a jejich součásti