Tempomat mají dnes skoro všechna auta, která na silnici potkáváme (snad jen s výjimkou veteránů a opravdu starých aut). Co už ale ne každé vozidlo má, je jeho vylepšená verze zvaná adaptivní tempomat. Jak funguje a proč je super ho mít? Pojďme se na to dnes společně podívat.

Adaptivní tempomat si hlídá, co se kolem něj děje.

Tradiční tempomat

Na začátek by se hodila trocha teorie, proto vám teď řeknu, že tempomat je zařízení, které umožňuje řidiči nastavit požadovanou rychlost jízdy a udržovat ji bez potřeby stisku plynového pedálu. Tempomat se používá hlavně na dálnicích nebo jiných dlouhých a rovných úsecích, kde není potřeba často měnit rychlost nebo zastavovat. To je samozřejmě super, protože místo abyste neustále šlapali na plyn, jenom nastavíte rychlost a relaxujete (dáváte pozor na cestu 😉). Co ale, když to před vás švihne nějaký expert a začne brzdit? Tady už vám normální “hloupý” tempomat nepomůže.

Adaptivní tempomat

Je pokročilejší verze tempomatu, která využívá všemožných senzorů a čidel k detekci vozidel jedoucích před autem. Díky tomu dokáže automaticky přizpůsobit rychlost jízdy tak, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost mezi vozidly. Adaptivní tempomat také dokáže zastavit auto v případě nouzové situace nebo pokud je před autem zácpa. A jaké že senzory to přesně využívá? Zde bude záležet na vašem konkrétním autě, ale pravděpodobně se bude jednat o jednu (nebo více) z následujících technologií:

  • radar – vysílá a přijímá radiové vlny a podle jejich odrazu určuje vzdálenost, rychlost a směr pohybu objektů před autem
  • kamera – snímá obraz před autem a pomocí umělé inteligence rozpoznává vozidla, dopravní značky, jízdní pruhy nebo jiné objekty
  • lidar – funguje na stejném principu jako radar, ale místo rádiových vln používá laserové paprsky

Každý z těchto senzorů má samozřejmě své výhody a nevýhody. Například kamery a lidary využívají ke svému fungování viditelné světlo, tudíž nefungují dobře například v mlze a kamera pak ani ve tmě. Radar má naopak úskalí v rozpoznávání jednotlivých objektů, které jsou blízko u sebe.

Z toho tedy vyplývá, že nejlepší možnost, jak zajistit bezpečí řidiče a všech okolo, je použití několika druhů senzorů v tandemu. To už jsem ale zabrousil do malinko jiného tématu.

Jak lidar vidí svět

Jak je to s cenou?

Obecně platí, že adaptivní tempomat je často nabízen jako příplatková výbava u nových vozů nebo jako součást vyšších výbavových stupňů. Cena adaptivního tempomatu se může pohybovat od několika tisíc do desítek tisíc korun, podle toho, jak pokročilý je a jaké senzory využívá.

Pokud chcete instalovat adaptivní tempomat do staršího nebo jiného vozu, který ho nemá z výroby, musíte se obrátit na autorizovaného servisu nebo na specializovanou firmu, která se zabývá dodatečnou montáží. Cena instalace se obvykle se pohybuje od 20 000 do 50 000 Kč. Před instalací je nutné zjistit, zda je váš vůz kompatibilní s adaptivním tempomatem a zda má dostatek místa pro umístění všech potřebných senzorů a ovladačů.

Bezpečnost

Žádný systém není 100%. Proto ať už máte tempomat normální nebo adaptivní, stále dávejte pozor, co se kolem vás děje a buďte připraveni zasáhnout. Nejednou se v nedávné historii stala nehoda kdy se řidič moc spoléhal na asistenční systémy ve svém autě a zaplatil za to svým životem. Stále ještě nejsme v době, kdy nás vozí autonomní vozy a my se jen kocháme a relaxujeme, dalo by se tedy říct, že adaptivní tempomat je dobrý sluha, ale zlý pán.

Závěrem

A jsme opět na konci, to to ale uteklo, co? Doufám, že jste se i dnes něco málo dozvěděli a až třeba budete kupovat nové auto, zvolíte si nějaké s adaptivním tempomatem. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Bezpečnou vzdálenost Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů

Blog – Autonomní vozy

Blog – Asistenční systémy v autech

Blog – Umělá inteligence v autech