Infotainment v autech dokáže být velice dobrý, ale také velice špatný. Bylo by super, kdyby existovala nějaká aplikace, která by vypadala všude stejně, byla přehledná a ještě by se například dala propojit s telefonem…počkat, vy jste nikdy neslyšeli o Android Auto?

Infotainment od výrobce bývá často pomalý a neintuitivní

Co to je?

Android Auto je aplikace, která vám umožňuje propojit mobilní telefon s infotainmentem vašeho vozidla. Díky tomu můžete na palubním displeji používat různé funkce a aplikace z vašeho telefonu, jako jsou navigace, hudba, zprávy, hlasový asistent a další. Výhodou také je, že je celý systém navržený tak, aby se dobře a jednoduše ovládal (velké ikony, dobré rozmístění), čímž také přispívá k bezpečnosti.

K čemu přesně mi to bude?

Výhod oproti vestavěnému systému je samozřejmě více, ale tyto jsou asi nejvíce podstatné:

  • Lepší navigace – Android Auto podporuje Google Mapy, Waze, Mapy.cz a další navigační aplikace, které vám poskytují aktuální informace o dopravní situaci, alternativních trasách, rychlostních limitech, radarových kontrolách a dalších užitečných funkcích.
  • Kvalitnější hudba – Systém podporuje také běžně využívané hudební streamovací služby jako Spotify, YT Music nebo například Deezer. Poslouchat můžete ale i rádio, zprávy, sportovní přenosy nebo audioknihy. Můžete si také přehrávat hudbu nebo videa uložená na vašem telefonu.
  • Komunikace – Díky propojení s telefonem můžete přijímat a odmítat hovory a zprávy. Systém taky podporuje nejznámější messengery jako je Facebook Messenger, WhatsApp nebo Telegram. Můžete si tak nechat přečíst přijaté zprávy a následně na ně hlasem odpovídat.
  • Google asistent – Android Auto integruje Google Asistenta, který vám umožňuje ovládat telefon i auto hlasem. Můžete se Google Asistenta ptát na cokoliv, co vás zajímá, například na počasí, kurzy měn, sportovní výsledky nebo zajímavosti. Můžete také zadávat příkazy pro ovládání aplikací, například pro změnu hudby, trasy nebo hlasitosti.

Jak ho zprovoznit?

Zde je potřeba, aby byla tato aplikace podporována jak ze strany telefonu, tak ze strany auta. U mobilů to nebývá problém, protože dnes už snad všechny smartphony s operačním systémem android tuto službu podporují nativně bez jakéhokoli dodatečného instalování aplikací (u starších telefonů bude potřeba stáhnout a aplikaci z Obchodu Play). Kde už to je ale složitější, jsou samotná vozidla.

Pokud kupujete nové vozidlo, podívejte se do specifikací, zda Android Auto podporuje. U dražších aut ho najdete často i v základní výbavě, na druhou stranu u aut levnějších se vyskytuje až u vylepšených výbavových řad s dražšími infotainmenty.

Druhá varianta je, že vám auto stojí doma v garáži a vy chcete zjistit, zda podporuje právě tuto vychytávku, v podobě Android auta…zde není nic jednoduššího, než to vyzkoušet.

V Android Auto najdeme i populární aplikaci Mapy.cz – Zdroj: Dotekomanie.cz

Jak zapojit Android Auto?

Existují dva způsoby:

  • drátově
  • bezdrátově

Doporučuji začít normálně drátem a po úspěšném testu vyzkoušet i bezdrát…auta totiž často mívají jen drátovou (levnější) variantu

No, a jak to mám tedy udělat, stačí to jen zapojit?”, ptáte se. Skutečně tomu tak je, stačí telefon zapojit do USB konektoru v autě a všechno by mělo svištět jako po másle. Jak jsem již zmiňoval, pokud máte starší telefon, budete muset stáhnout aplikaci Android Auto, ale kromě toho by vše mělo být bez problémů.

Nejde mi to

Samozřejmě se může stát, že i když telefon zapojíte, nic se nestane…co pak? Pojďme se na to podívat

  • vyměňte kabel – ten musí umožňovat přenos dat, nejen nabíjení
  • odpojit a zapojit nikdy neuškodí
  • zkuste jinou zdířku – někdy má auto více konektorů USB a jen jeden je ten správný
  • podívejte se do nastavení auta – je možné, že se někde v nastavení auta skrývá položka “povolit Android Auto”

Jestliže nic nepomohlo nejspíše vás budu muset zklamat, vaše auto s největší pravděpodobností nepodporuje Android Auto.

Jestli ale vše proběhlo jak má, můžete vyzkoušet bezdrátovou variantu. Stačí v aplikaci kliknout na “Připojit auto” a pokračovat podle pokynů na displeji telefonu.

Android? Já mám Apple!

Možná jste si všimli, že se celou dobu bavíme o telefonech s androidem. Existuje však i varianta pro iOS, neboli majitele Apple zařízení. Tato aplikace se jmenuje Apple CarPlay a je dostupná v podstatě na všech iPhonech. Její výhody jsou totožné s androidí variantou, jen se liší v uživatelském rozhraní a nějakých funkcích. Naštěstí se nemusíte rozhodovat, která aplikace je lepší a která horší…nemáte totiž moc na výběr. 😄 Na Apple zařízeních Android Auto není dostupné, stejně tak jako CarPlay není dostupné na operačním systému Android.

Závěrem

Systémy jako Android Auto a Apple CarPlay s sebou přináší mnoho vychytávek, které prostě musí každý vyzkoušet. Jestli tak máte auto které tyto systémy podporuje, rozhodně bych se jich nebál a dal bych jim šanci. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučit, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Stabilní připojení Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Elektroauta a jejich součásti