Alkohol za volant nepatří, to je celkem jasné. Často je ale velice těžké odhadnout, kdy vám všechen alkohol z krve už vyprchal a vy tak můžete vyrazit například na výlet. Proto se dnes podíváme na způsoby, jak tuto hladinu alkoholu změřit nebo alespoň lépe odhadnout. Nebudu tedy zdržovat a jdeme na to.

Uživatelské rozhraní jedné online kalkulačky – Zdroj: alkoholmetr.cz

Co je to alkohol kalkulačka

Alkohol kalkulačka je nástroj, který vám pomůže odhadnout, kolik alkoholu máte v krvi a za jak dlouho se vám odbourá. Alkohol kalkulačka funguje na základě několika údajů, které do ní zadáte, a podle toho pak vypočítá, kdy budete střízliví nebo třeba kolik jste měli v krvi alkoholu na konci kalby. 😄 

Hmm, to by se mi možná mohlo hodit”, říkáte si. A máte pravdu. Takováto kalkulačka může být velice užitečná, když například večer slavíte a ráno či dopoledne už hodláte vyrazit na cestu autem. I zde je samozřejmě háček. Takovéto online kalkulačky nemají šanci zjistit, jak dobře vaše tělo odbourává alkohol. Ano, mohou se to pokusit odhadnout podle údajů, které jim dáte, ale nemůžete se na to 100% spolehnout…berte to tedy jako takový odhad.

Údaje

Co ale taková kalkulačka potřebuje, aby fungovala? V tomto ohledu bude hlavně záležet na programátorech, kteří danou webovou stránku dělali, ale nejčastějšími údaji, které se po vás budou chtít zadat, jsou:

  • pohlaví
  • hmotnost
  • počet a druh alkoholických nápojů
  • od kdy do kdy jste pili

Jak jsem ale říkal, výsledky berte spíše orientačně…přece jen nemůžete věřit všemu, co najdete na internetu. 😆

Jak na přesné měření

Pokud si chcete být opravdu jistí, kolik alkoholu v krvi máte, než nasednete do auta, existuje jiná cesta. Vyzkoušejte alkohol tester, což je zařízení, které dokáže změřit množství alkoholu v krvi podle dechu. Samozřejmě existují různé typy alkohol testerů, které pracují na různých principech a mají jinou přesnost a spolehlivost. Obecně platí, že čím dražší a kvalitnější je alkohol tester, tím lépe měří. V podstatě se můžeme bavit o 2 základních typech:

U alkohol testerů stačí fouknout a hned víte jak na tom jste

Polovodičové
Vydechovaný vzduch v tomto případě prochází přes prvek, který mění svůj elektrický odpor v závislosti na množství alkoholu. Snímané napětí tak lze přiřadit k určité hodnotě alkoholu v dechu. Výhodou je zde nižší pořizovací cenovka, ale na druhou stranu jsou tyto testery více nepřesné (mohou být ovlivněny třeba žvýkačkou, zubní pastou, cigaretovým kouřem apod), náročnější na baterie a musí se čas od času rekalibrovat.

Elektrochemické
Další skupinou alkohol testerů, které můžete na našem trhu pořídit, jsou alkohol testery elektrochemické (někdy též označované jako fuel cell), které pracují s elektrochemickým čidlem, do nějž pumpa nasaje přesný objem vzduchu kontrolovaný tlakovým čidlem. Elektrochemické čidlo není citlivé na jiné látky, takže výsledky bývají přesnější. Je zde ale i nevýhoda v podobě ceny. Tu můžete očekávat od pár tisíc až do několika desítek tisíc korun.

Závěrem

Je samozřejmě rozumné počkat po pití alkoholu co nejdéle. Pokud ale nutně potřebujete vyjet s autem na cestu, můžete se mrknout například na alkoholové kalkulačky (odhad) nebo využít dedikované alkohol testery (přesnější). Nutno také zmínit, že v ČR se uplatňuje tzv. “nulová tolerance”, což znamená, že pokud vám policie naměří sebemenší hodnotu alkoholu v krvi, nemuselo by to pro vás dopadnout dobře. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Pití s Mírou (😉) Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů