Motor. Jeden by mohl argumentovat, že se jedná o nejdůležitější součást auta. Nejspíše by měl i pravdu, protože bez pohonné jednotky se prostě z místa A do místa B nedostaneme. Je proto potřebné udržovat motor v dobré kondici. Jak ale poznat, že je s ním něco špatně? A hlavně, co se s tím dá dělat?

 

Není už pozdě?

Začal bych mou druhou otázkou. “Dá se s tím něco dělat?” Většinou je odpověď ANO. Pokud problém objevíte brzy a budete ho řešit co nejdříve, často bude vaše auto v pořádku. Jestli ale víte, že je s motorem něco špatně a říkáte si, že to “vyjezdíte”…řekněme, že to nemusí dopadnout úplně nejlépe. 

“No dobře, ale jak tedy poznat, že něco není v pořádku?”, ptáte se. Nebudu tedy zdržovat a jdeme na to.

Vysoká spotřeba motorového oleje

Vcelku jednoduché na pochopení. Dolejete olej (nebo Vám ho doplní v servisu) a za “chvíli” už na vás v autě bliká kontrolka abyste olej doplnili znovu. Vy se tedy jdete přesvědčit na vlastní oči, zvednete kapotu, vytáhnete měrku a skutečně. Olej jako by někde vytekl. Motor se při nedostatku oleje nedokáže správně promazávat a může se zadřít. Je tedy nutné zjistit “kde je zakopaný pes” a to co nejrychleji.

měrka oleje v motoru

Z výfuku se kouří

To ví každý…ale je-li kouř viditelný dlouho po nastartování vozidla, nevěstí to nic dobrého. Barvy kouře Vám často pomohou s určením problému.

  • Černý kouř – motor nedokonale spaluje a běží na bohatou směs.
  • Bílý kouř – se za autem objevuje hlavně za chladného počasí. Pokud se objevuje ve výrazně vyšší hustotě i za teplého počasí, znamená to, že motor “žere” vodu.
  • Modrý kouř – je způsobený spalováním oleje 

Vysoká spotřeba paliva

Zvýší-li se spotřeba … řekněme na dvojnásobek, opět to není normální. Nebavíme se o tom, když jeden den jedete po dálnici 90 a druhý den pospícháte do práce a šlápnete na to. Když ale udržujete podobné tempo jako obvykle a spotřeba Vám vzroste ze 6 na 12 litrů…není to dobré.

spotreba paliva, motor

Pokles výkonu motoru

Ježděním po městě asi nepoznáte, zda se snížil výkon motoru. Jízdou po dálnici nebo dynamickým cestováním po okreskách už ale ano. Pokud si tedy pokládáte otázku “Proč je to auto poslední dobou takový líný?”, doporučuji navštívit autoservis. Může to být jen nějaká maličkost, ale také nemusí. 

Přehřátí motoru

Pokud se motor začne často přehřívat a neexistují pro to žádné zjevné důvody (teplé počasí, motor běží na vysokých otáčkách po dlouhou dobu…), může to vést až k jeho poruše. Opět tedy doporučuji zajet do servisu, kde vám poradí, co a jak.

Závěrem

Problémy s motorem nejsou žádná sranda. Pokud vám praskne žárovka, vyměníte ji. S motorem to ale tak jednoduché není. Ano, jde vyměnit. Jde samozřejmě i opravit. Ale cena těchto úkonů často nebývá moc hezká. Proto doporučuji při jakémkoliv podezření navštívit Váš oblíbený autoservis. Pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Klidné cesty Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Kompletní přezutí

Služba – Výměna oleje