Tažné zařízení neboli tzv. “kouli” vidíme na autech poměrně často. Lze si ho na auto nechat namontovat již z výroby, ale ne všichni tak učiní a chtějí si pak tažné přidělat zpětně. Jde to? Je to možné z pohledu zákona? A na co všechno si dát pozor? Tak jdeme na to. 

 

Jde to vůbec?

Pokud chcete vozit přívěs za vaším čtyřkolovým miláčkem…potřebujete tažné. To je vcelku jasné. Mnoho lidí se obává, že když si pořídili auto bez něj, nebudou ho moci nikdy namontovat. To je opodstatněná obava, ne každé auto totiž může namontovat tažné zařízení. Proto doporučuji jednak “googlit”, a jednak zkontrolovat technický průkaz a hledat maximální hmotnost přípojného vozidla. Pokud najdete 0 kg …. máte, lidově řečeno, peška a na auto jednoduše tažné nenamontujete.😥

Kde nechat kouli namontovat?

Řekněme ale, že lze přidělat tažné zařízení vcelku bez problémů. Kde tak učinit? Jsou v podstatě dvě možnosti:

  • Neautorizované montážní pracoviště (servis nemá autorizační certifikát).
  • Autorizované montážní pracoviště

Pokud tažné zařízení namontuje pracoviště autorizované, stačí navštívit jen příslušný obecní (dopravní) úřad obce s rozšířenou působností, vyhnete se tak návštěvě STK. Na druhou stranu neautorizované pracoviště má často nižší ceny. Volba je tedy, jako vždy, na Vás.

Typy elektropřípojek

“Cože? ono se to nějak ještě dělí?” Je tomu tak. Nejčastěji se setkáte s 7 pinovým a 13 pinovým zapojením. Kdy jaké použít? 

  • 7 pin
    • Běžný nebrzděný nákladní přívěs do 750 kg
  • 13 pin
    • Karavan (zásuvka obsahuje kromě standardních funkcí i dobíjecí proud pro baterii přívěsu a stálé napájení, např. pro vnitřní osvětlení)
    • Brzděný nákladní přívěs s celkovou hmotností nad 750 kg 
    • Nosič jízdních kol se světelnou rampou

Úřady

“Takže mám namontované tažné, a teď musím na úřad?”, ptáte se. A je tomu skutečně tak. Je nutné zapsat tuto změnu do vašeho technického průkazu. Stačí tedy zajít na obecní úřad obce s rozšířenou působností, vše vyřídit, zaplatit poplatek 50 – 100 Kč….a je to! Jo, ještě abyste nezapomněli. Vezměte si s sebou:

  • Velký a malý technický průkaz
  • Doklad o montáži od autorizovaného servisu nebo protokol o technické prohlídce v STK

Závěrem

Pokud máte v plánu instalovat nové tažné zařízení, doufám, že vám tento článek alespoň trochu pomohl. Teď už tuto akci stačí jen realizovat a za chvíli můžete tahat přívěs štěrku, jako by se nechumelilo.😄 Pokud byste i přesto měli jakékoliv otázky, či chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní servisy Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Kompletní přezutí