Většina z nás potřebuje k životu auto a tak čas od času stojíme před otázkou…jaké si koupit? A to se nebavíme jen o značce, modelu či výbavě, ale především zda zvolit auto nové či ojeté. Každé řešení má své výhody a nevýhody a v tomto článku si je popíšeme.

 

Statistiky

Zda zvolit nové nebo ojeté auto záleží především na vašich finančních možnostech. Zásadním problémem při koupi nového auta je pokles jeho ceny v čase. Již v prvním roce, kdy auto ještě voní novotou, klesne jeho cena zhruba o 20%. Cena pak samozřejmě klesá i v dalších letech, ale zpočátku je pokles nejprudší.

Na následující tabulce můžeme vidět přesně tento fenomén.

ojeté auto

Nevýhodou nových aut kromě ceny může být i domnělá nutnost absolvovat garanční prohlídky v autorizovaném servisu. Píšu a zdůrazňuju slovo domnělá. Proč? Podívejte se na minulý článek a vše vám bude jasné.

Rizika koupě ojetiny

“Tak jak je to tedy s těmi riziky?” No, problém je, že nevíte kdo a jak s autem jezdil či jak se o něj staral. Ale pojďme si tyto starosti trochu rozdělit. Zajímá nás:

  • Historie vozidla – sem spadá rok výroby, kilometrový nájezd, havárie a opravy vozidla
  • Originalita vozidla – zda vozidlo a jeho příslušné doklady patří k sobě
  • Původ vozidla – odkud pochází, a kde v minulosti jezdilo
  • Technický stav vozidla

“Ve zkratce pěkné, ale mohli bychom si ty body trochu rozvést?”, slyším z davu. Samozřejmě, pojďme si tedy jednotlivé odrážky přiblížit.

 

Historie

V podstatě se bavíme o tom, zda bylo nebo nebylo dané auto “stočené”. Na první pohled se tato informace většinou špatně zjišťuje. Pokud nenajdete nesrovnalosti v servisní knížce a nemáte tzv. “oko profíka 👁”, mám pro vás ještě jednu radu. Existují služby jako Cebia nebo carVertical. Tyto weby vám ukáží nejen kilometrový nájezd v čase, ale i skutečný rok výroby a především případné pojistné události a opravy vozidla. Ty jsou dle mého názoru dokonce i důležitější, než samotný nájezd.

Originalita

Originalita vozidla zní velmi odborně, ale v praxi se bavíme o zjišťování, zda vozidlo nebylo takzvaně předělané, tzn. zda nebyla změněna jeho identita. Ano, i to je možné, i když ne moc časté.

Původ

Nejen v Česku touží lidé po autu od německého důchodce, který s ním jezdil pouze o víkendech do kostela.😏 Nutno podotknout, že takovéto “couračky” často pro auto také nejsou ideální. Problém je, že ne všechna ojetá auta, která mají deklarovaný německý původ, tam skutečně jezdila. Dovozci stačí takové auto v Německu jen krátce zaregistrovat a kupující neví, že auto dovezl odjinud. 

Technický stav

Velmi podstatnou kapitolou při koupi ojetého auta, je prověření jeho technického stavu. Proto je nanejvýš rozumné si buď ke koupi auta přizvat odborníka nebo odvézt auto do nezávislého servisu.

Závěrem

Cílem dnešního článku nebylo vás odradit od koupě ojetiny. Spíš jsem se snažil zmínit vše podstatné, na co si dát pozor. Nikdo si nechce koupit auto a pak zjistit, že se mu za chvíli rozpadne.😄 Stále platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní auta Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Kompletní přezutí

Služba – Pomoc s výběrem ojetého vozidla

Blog – Neautorizovaný servis v záruce? Ano, je tomu tak