Je podzim, zima se neúprosně blíží a s sebou přináší nejednu záludnost. Namrzlé silnice, sněhové vánice a plno dalších věcí, které řidiče úplně nepotěší. Co se s tím dá dělat? Nic. Jediné, co nám zbývá je jezdit opatrněji a bezpečněji. Jak? Na to se jdeme právě teď podívat.

Běžné rady

Klasické rady, které vám dá v podstatě každý. Zmíním je i zde, abyste měli všechno na jednom místě. 

  • Doplňte nemrznoucí směs do ostřikovačů
  • Vyčistěte klimatizaci
  • Vozte s sebou škrabku a smetáček
  • Mějte správné pneumatiky

Neříkám, že jsou to rady k ničemu. Samozřejmě se hodí a doporučuji se jimi řídit. My se ale teď pojďme podívat na rady, které se jen tak nedoslechnete.😶

Správná vzdálenost od vozidla

Trošku jsem vám zalhal😅, ale nebojte, příští kategorie už je přesně taková, jakou jsem sliboval. Prvně si ale řekněme něco o správné vzdálenosti. Říká se to všude a pořád, přitom plno lidí se tím vůbec neřídí.

Přemýšlejte ale, je to ta nejjednodušší věc, kterou můžete udělat nejen pro své bezpečí. Máte více času na reakci, více místa na případné brzdění…no co víc si v nouzové situaci přát? Hlavně bavíme-li se o zimním nebo i podzimním období, kdy jsou silnice “nasmrkané” nebo přímo namrzlé.❄️

Světla💡

Dnes má každé auto denní svícení a pokud jste si připlatili, máte nejspíš i automatické ovládání světel. To je samo o sobě docela dobrá vychytávka. Přece jenom, když je tma, světla se rozsvítí a když je vidět, svítí jen denní LEDky. Co ale s tímto systémem udělá mlha? Nebo déšť

Ano, pokud máte senzor na stěrače, pravděpodobně se vám světla zapnou za deště…ale ne za mlhy. Je proto velice dobré vnímat okolní podmínky a podle toho přepínat světla ručně. Spoléhat jen na automatiku se nemusí vyplatit. 

“Ale však já vidím, tak proč svítit?”, ptáte se. Odpověď je jednoduchá. Při denním svícení nejsou zapnuta zadní světla (ve většině případů). Hlavní účel tedy není vidět (i když to se samozřejmě hodí😄), ale být viděn.

Jo a ještě dodatek. Nepřehánějte to s mlhovkami. Vy sice máte lepší pocit, že jste vidět, ale garantuji vám…ti oslepení řidiči před i za vámi určitě spokojeni nebudou.

Mytí auta

Může se to zdát jako blbost. Mýt auto v zimě a na podzim….pfff 🙄. Ale má to docela dobrý důvod. Hlavně tedy, bavíme-li se o zimě. Posypová sůl, která se běžně používá na silnicích, úplně nekamarádí s plechovými povrchy. Mytím auta i v zimě tedy zajistíte, že koroze nebude v budoucnu takový problém. Buď jí předejdete úplně nebo ji alespoň zmírníte. Je na vás, co se vám více vyplatí. Mýt auto i přes zimu…no a nebo mít starosti s korozí.

Závěrem

Předpokládám, že alespoň něco z dnešního článku už jste věděli. I tak doufám že jste se dozvěděli něco užitečného a letošní podzim a zima vás nezaskočí tolik, jako jindy. Pokud byste i přesto měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit brzdové destičky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Šťastné cesty Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – servis brzd