Máte pocit, že s vaším autem není vše v pořádku, ale žádná kontrolka vám na palubní desce zatím nesvítí? Chtělo by to prověřit. Ne vždy, když je něco špatně, na vás budou blikat kontrolky v autě. Říká vám něco slovo diagnostika? Co to vlastně je? Jak se na ni objednám? Pojďme se na to podívat.

Co to je kompletní diagnostika automobilu?

Každé auto má svou řídící jednotku. Stará se o plno věcí…aby správně fungovaly brzdy, převodovka…no prostě všechno. A stejně tak jako telefon, co máte v kapse, nebo váš počítač, má i auto svoji paměť. Do té si ukládá vše, co se mu “nezdá”. Následně, pokud se jedná o závažnou vadu, rozsvítí se v autě kontrolka.

“Fuuu, to bylo vyčerpávající.” Já vím, ale bylo to důležité na pochopení. Problém totiž nastává, když auto vyhodnotí závadu jako “nedůležitou” a nerozsvítí se žádná kontrolka. Proto když si říkáte: “Hmm, něco je s tím autem divně”, možná máte pravdu.

A jak autodiagnostika funguje

Není to žádná raketová věda. Pojďme se tedy podívat na proces jedné takové diagnostiky.

  • V prvním kroku je potřeba zjistit, zda vaše auto má tzv. OBD2 konektor (pokud máte auto z tohoto milénia, pravděpodobně se nemusíte bát)
  • Technik připojí přes tento konektor auto k počítači
  • Spustí program na diagnostiku
  • Zjistí, případně opraví a vymaže chyby

A je to. Rychlé, jednoduché, úderné. A vaše auto by zase mělo jezdit jako nové.

OBD2 konektor

Jak se na diagnostiku objednat?

“No tak to je super!”, říkáte si. A vskutku, stačí se objednat do vašeho oblíbeného servisu nebo mrknout na naši stránku. Doporučuji využít tuto službu při pravidelném servisování vašeho auta. Ušetříte tak dost peněz za případné opravy a předejdete zbytečnému stresu. Nikdo přece nechce, aby ho zaskočila nějaká neznámá a “neviditelná” chyba kdesi v polích.

Závěrem

Dnes to byl trošku kratší článek, ale chtěl jsem vám přiblížit, co to ta diagnostika vlastně je a jak funguje. Snad jsem v tomto ohledu uspěl a vy alespoň tušíte, o co se jedná. Pokud byste i přesto měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit brzdové destičky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Šťastné cesty Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – servis brzd

Služba – Počítačová kompletní diagnostika