Auta jsou super, to je jasné. Ale co když zrovna nikam nejedeme a potřebujeme auto na nějaký čas odstavit…ať už na pár minut nebo několik dní. Jak rozum napovídá, budeme ho muset zaparkovat, ale to není jen tak. Pojďme se tedy podívat na zajímavé informace ohledně parkování, které se vám můžou v budoucnu hodit.

Toto parkoviště je určeno jen pro vozidla taxislužby

Možnosti zobrazení dopravní značky parkování

Na místech, která jsou označena čistou modrou značkou s písmenem “P” bez dalších dodatků, je dovoleno stát nebo zastavit neomezeně podle platného zákona. Zde tedy žádné chytáky nečekejte. 😄 Nicméně, tyto značky jsou poměrně vzácné a většinou jsou doplněny dalšími dodatkovými tabulemi, které specifikují pravidla pro parkování na daném místě. Tyto dodatky například určují, jaká vozidla mohou na daném místě stát nebo jak dlouho zde mohou být zaparkována. V případě zónového stání v hlavním městě, jsou parkovací oblasti určeny barvami a jsou spojeny s různými parkovacími poplatky, které jsou také stanoveny na dodatkových tabulkách.

Kromě výše zmíněných dodatků mohou být modré značky doplněny i jinými symboly. Například nápis „Reservé“ opravňuje k parkování pouze těch vozidel, pro která je tato výjimka platná. Dalším symbolem, který může způsobit problémy, je symbol hodin nebo parkovací kotouč, který je zobrazen na bílém čtvercovém poli. Někteří řidiči tomuto symbolu nevěnují pozornost a pak se diví, že jsou pokutováni za parkování. Pokud zaparkujete v úseku s takovým označením, musíte do čelního prostoru svého vozidla umístit hodiny s časem příjezdu. Pokud nemáte hodiny při sobě, můžete použít papírek, na který napíšete čas vašeho příjezdu. 

P+R, K+R

Tato písmena jsou čím dál častěji spojováná právě s parkováním, co ale vlastně znamenají? Naštěstí to není tak složité na pochopení a zapamatování.

  • P+R (park and ride), jde o tzv. záchytné parkoviště, kam můžete zaparkovat a poté pokračovat v cestě hromadnou dopravou. Tato parkoviště se nejčastěji nacházejí na okrajích větších měst poblíž autobusových nádraží nebo stanic metra. 
  • Druhý symbol, K+R (kiss and ride), označuje parkoviště pro krátkodobé zastavení, které se většinou využívá pro rychlé vystoupení nebo naložení pasažérů nebo nákladu. Tyto parkoviště slouží jako místo, kde řidiči mohou rychle zastavit, ale není žádoucí, aby tam zůstávali déle než je nutné. Tyto parkoviště se například nacházejí u letišť nebo škol.

Tento papírek za čelním sklem asi najít nechcete – Zdroj: octaviaclub.cz

Způsob stání

Není stání jako stání. Dopravní značky mohou totiž specifikovat také způsob, jakým je dovoleno parkovat vozidlo. Existuje několik druhů těchto značek. “No a když teda uvidím nějakou takovouhle značku, jak mám zaparkovat?”, ptáte se…a odpovědi jsou:

  • symbol auta z boku = šikmo nebo kolmo
  • symbol auta zepředu = podélně. 
  • dále můžete potkat symbol, který označuje dvě čáry, přičemž jedna z nich je na vyšší úrovni – auto pak stojí buď z boku (možnost parkovat kolmo nebo šikmo na chodníku) nebo čelně (možnost parkování podélně na chodníku).

Pokuty

Nejčastější pokuta, kterou můžete dostat, je za nezaplacení parkovného (případně pokud parkujete v oblasti s parkovacími hodinami a nemáte platný lístek ani hodiny). Toto byste neměli podceňovat, protože většinou musíte zaplatit od 500 do 1500 korun.

Stání na místech vyhrazených pro vozíčkáře se může stát další pokutou, kterou byste měli mít na paměti. Pokud budete chyceni, můžete očekávat blokovou pokutu ve výši 2 500 Kč, ale pokud se věc dostane až do správního řízení, můžete skončit s pokutou až 10 000 Kč. Rovněž byste měli být obezřetní při parkování na místech, kde to není povoleno, například v úseku zákazu stání nebo zastavení, na zastávce MHD nebo na nezpevněném povrchu. Jestliže budete přistiženi policií, mohou vám dát na přední kolo botičku nebo v horším případě nechat odtáhnout vaše auto. Navíc k platbě pokuty budete muset zaplatit i náklady za stání vozu na odtahovém parkovišti, což už se může nemile prodražit. 💵

S touhle botičkou moc daleko nedojdete 😄

Závěrem

Jak jste se dneska mohli dozvědět, správné parkování je docela věda. Doufám, že jste se dnes dozvěděli něco nového a zajímavého a příště až budete parkovat v centru města nebudete zaskočeni náhodnou parkovací značkou. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na náš díl o opravě převodovky. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Levné parkování Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Oprava převodovky