Státní poznávací značku najdeme na každém vozidle. Věděli jste ale, že SPZ může mít vícero podob a účelů? Že ne? A jak to vlastně funguje s personalizací SPZ? Tak právě proto je tu dnešní díl našeho blogu, kde si přesně na tyto otázky odpovíme. Jdeme na to!

Stará poznávací značka z okresu Louny

Historie

Historie automobilových registračních značek v České republice sahá daleko do minulosti, ale období po roce 1960 je pro nás dnes nejzajímavější. Tehdy byl zaveden nový systém, který umožňoval přiřazovat vozidla podle okresů. Tento systém byl v platnosti s drobnými úpravami až do konce 20. století na Slovensku a do roku 2001 v České republice.

První dvě nebo tři písmena na značce znamenala příslušný okres, například „BM“ znamenalo „Brno-město“ a „PJ“ označovalo „Plzeň-jih“. Poté následovaly čtyři čísla oddělená pomlčkou.Tento historický vývoj způsobil, že většina lidí si dnes spojuje poznávací značku s městem nebo okresem majitele vozidla.

V roce 2001 a 2004 byl systém reformován v souvislosti s vstupem České republiky do Evropské unie.

Co najdeme na dnešní SPZ?

Místo identifikace okresu najdeme dnes na registračních značkách pouze kraj (pro celou ČR tak existuje 14 písmen) a čísla. Značky vytvořené po vstupu do EU mají taky v levé části typicky “evropský”, modrý proužek. Kromě toho jsou na zadní registrační značce dvě vyhrazená místa pro samolepky technické kontroly a měření emisí. Dnes už se však samolepka pro měření emisí nenalepuje, ale je součástí technické kontroly.

Další typy SPZ

Kromě běžných registračních značek s černými písmeny a číslicemi na bílém podkladu existuje řada dalších formátů, které mají svůj vlastní význam. Pojďme si je zde tedy vyjmenovat.

  • SPZ pro veterány – Pro tyto registrační značky je typické, že začínají regionálním dvojčíslím následovaným písmenem „V“ jako veterán. Znaky jsou obvykle vytištěny v zelené barvě.
  • SPZ pro zkušební vozy – Zelené znaky na bílém podkladu s písmenem „F“. Taková vozidla zatím nejsou legálně určena k normálnímu provozu. Jsou proto například používané automobilkami, když testují nové vozy.
  • RZ Armády České republiky – Tyto značky mají pouze čísla a neobsahují žádná písmena. značky mohou mít bílý nebo žlutý podklad.
  • Diplomatické SPZ – Obdélníky s bílým pozadím jsou potištěny modrými písmeny a číslicemi. 
  • Vozidla určená na vývoz – Obyčejná státní poznávací značka s červeným pruhem na pravém okraji, který obsahuje dodatečné informace o daném autě.
  • Zvláštní vozidla – Žlutá registrační značka s černými písmeny bez loga EU. Obvykle se jimi označují zemědělská vozidla nebo stavební stroje.

SPZ pro vozidla určená k exportu

Personalizace SPZ

Každému je snad jasné, že “značky” musí mít každý na svém vozidle…nemůžete si je jen tak odmontovat a čekat, že vám to projde. 😄 Co už ale ví méně lidí, je, že jste povinni ohlásit úřadům, pokud jsou vaše registrační značky nečitelné nebo poškozené a požádat tak o vydání nové SPZ.

Co kdybyste si však chtěli vytvořit vlastní registrační značku? Úřady umožňují individuální potisk od roku 2016, pokud si za poplatek vyžádáte výměnu registrační značky. Je však důležité mít na paměti, že osobní poznávací značka musí obsahovat alespoň jedno číslo a nesmí obsahovat vulgární nebo hanlivá slova. Na druhou stranu, kreativitě se meze nekladou…schválně, zkuste si teď promyslet, co byste si vymysleli za text. 😉 

Tip pro vytváření slov: pokud chcete použít písmeno „O“ ve slově, můžete použít nulu jako náhradu.

Závěrem

Tak jsme si shrnuli jaké jsou další typy registračních značek v ČR a jak je to vlastně s tou personalizací. Doufám, že vám tento článek rozšířil obzory a něčemu novému jste se přiučili. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Čitelnou SPZ Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů

Náhledová fotka

SPZ pro vozidla určená k exportu