Státní poznávací značku má na svém vozidle každý řidič. Někdy stačí jen jedna, v případě například osobního automobilu musíte mít dvě. To jsou ale všeobecně známé informace a nikoho tím asi neoslním. Co ale, když tyto registrační značky ztratíte? Jak postupovat? To všechno si dnes povíme a vy už tak nebudete muset stresovat a žít ve strachu.

 

Ztracená SPZ

Začneme pěkně od začátku (to zní jako plán ne?😄). Ztratit SPZ není vůbec těžké. Stačí aby nebyla správně přichycená, přejedete přes retardér nebo nějaký výmol…a jste bez značky. “No dobře, ale já jsem ještě auto bez SPZ na silnici neviděl”, říkáte si. A to je velice dobře, protože pokud by se tak stalo, hrozila by řidiči neoznačeného vozidla docela slušná pokuta (až 10 000 Kč) nebo ztráta řidičského průkazu až na rok.

Jak postupovat

Jsou v podstatě dvě řešení

S policií

Pokud víte že Vám byla SPZ odcizena, nahlásíte tuto událost samozřejmě na policii. Následný proces pak řešíte tam. Dalším krokem je vydání nových značek pro vaše vozidlo. To zařídíte jednoduše na magistrátu nebo na úřadu s rozšířenou působností. Nezapomeňte si s sebou vzít malý a velký technický průkaz, průkaz totožnosti a prohlášení od policie. Pokud Vám zmizela jen jedna značka, je nutné přinést i tu zbývající.

Bez policie

Bez policie je celý proces o tento jeden krok jednodušší. Jdete prostě na úřad, kde vše na počkání vyřídíte. Jo a abych nezapomněl, vezměte si s sebou ještě 450 Kč, budou se hodit.

Rady

“Musím brát prohlášení od policie na úřad, když jsem to s policií vůbec neřešil?”

  • Samozřejmě, že ne. Pokud jste se celou dobu obešli bez policie, stejně žádný záznam pravděpodobně nemáte.

“Měl bych hledat SPZ, když mi spadla cestou?”

  • Pokud se nacházíte na málo frekventované okresce, tak beze všeho. Ušetřili byste si následnou cestu na úřad. Jestliže ale jedete po dálnici, rozhodně nic neriskujte a raději vše vyřiďte na úřadě.

“Co pojišťovna?”

  • Dobrý dotaz, po vystavení nových značek je potřeba tuto změnu nahlásit pojišťovně, abyste měli aktuální zelenou kartu.

Závěrem

Doufám, že jste se i dnes zase něco málo dozvěděli. Pokud se Vám v budoucnu podaří vytrousit SPZ, už budete vědět, jak postupovat (alespoň v to věřím😄). Stále platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Silnice bez výmolů Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – kompletní přezutí