Autobaterie je nedílnou součástí každého automobilu. Je potřeba ke startování a popřípadě napájení zařízení (rádio, světla) po vypnutí motoru. Někdy se ale může stát, že se akumulátor vybije. Zpravidla se bavíme o době, kdy je to pro vás nejméně vhodné. Nejlépe ráno, když nestíháte do práce, či na důležitou schůzku. Pojďme se proto podívat na to, jak autobaterii vyměnit.

 

Co budu potřebovat?

Rychlý seznam věcí co budeme potřebovat:

  • Nový akumulátor
  • Nářadí na odpojení a odšroubování
  • Rukavice či jiné ochranné pomůcky

A teď už se můžeme vrhnout na samotný návod. Nebojte se, nebude to nic těžkého. Jeden by řekl, že je to skoro hračka.😄

Nalezení a vyjmutí starého akumulátoru

Ze všeho první musíme zjistit, kde se baterie vlastně nachází (jinak ji budeme těžko měnit😇). Většinou ji nalezneme pod kapotou zepředu auta. Jsou však i případy, kde je baterie schovaná v kufru, s tím se ale setkáte jen výjimečně.

Následně je potřeba ji odpojit. “Ale jak na to? Mám tam dva kabely”, slyším v davu. Je tomu vskutku tak, první musíme odpojit černý kabel (někdy taky “minus” kabel) . Až pak přijde na řadu kabel červený (“plusový”). Nakonec baterii odšroubujeme a vyndáme opatrně z jejího místa. Při tom dáváme pozor aby nic nevyteklo, i to se totiž u špatné baterie může stát.

Kontrola stavu 

Abychom mohli v autě vesele odjet je potřeba starou baterii samozřejmě nahradit. Postup je opět jednoduchý. V podstatě se jedná o přesně opačné provedení demontáže. Prvně však doporučuji abyste zkontrolovali svorky. Pokud jsou například zkorodované, můžeme je ocelovým kartáčem trochu očistit. Stav svorek má totiž vliv na správné startování a dobíjení akumulátoru.

Zapojení nové autobaterie

Tak a teď samotná montáž. Baterii umístíme do jejího “chlívku🐖”, zašroubujeme a zajistíme. Následně připojíme kabely v pořadí: červený kabel a až po něm kabel černý. A voilà, právě jste vyměnili autobaterii. Po zapojení bude nejspíše potřeba znovu nastavit hodiny a rádio v autě, ale to už věřím, že zvládnete.

A co servis

Výše zmiňovaný návod nezní složitě a vskutku také složitý není. Co ale, když máte například nové auto a k baterii se nelze jednoduše dostat? Nebo se bojíte, že něco poškodíte? Nejlepší řešení je, dostavit se do autoservisu, kde Vám rádi pomohou. Kliknutím na tento odkaz si vyberete autoservis, který vám bude nejvíce vyhovovat. “No ale mně auto nestartuje”, říkáte si. V tom případě nám můžete přímo zavolat na telefonní číslo 736 298 460 a my Vám se vším pomůžeme.

Závěrem

A návod je u konce. Doufám, že teď už pro Vás není výměna autobaterie záhadou. Pokud byste i přesto měli jakékoliv otázky či chtěli například namontovat tažné zařízení neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Šťastné cesty Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – montáž tažného zařízení