Pokud jezdíte po českých dálnicích, určitě vám neunikla v poslední době docela zásadní změna v podobě elektronické dálniční známky. Ministerstvo ale nezahálí a nedávno představilo, jak to bude s novými cenami těchto “známek”. Pojďme se tedy na to dnes společně podívat.

Mapa dálnic v ČR

Úvod

Řekněme si nejdříve, co se vlastně děje. Docela dlouhou dobu se dálniční poplatky neměnili vůbec, ale po nedávné masivní inflaci, kterou jsme všichni pocítili, bylo jen otázkou času, než se něco změní i v tomto odvětví. Z toho důvodu se bude zvedat i cena dálničních známek na našem území.

„Národní ekonomická rada vlády navrhla ve svých doporučeních zdražit dálniční známku z 1 500 korun na 3 000. Vláda se nakonec rozhodla od března 2024 zvýšit cenu roční známky na 2 300 korun, což odpovídá inflaci za deset let, kdy se poplatek neměnil,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „Veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic.“

Jaká tedy bude cena?

Abychom si mohli odpovědět na tuto otázku, je třeba se nejdříve podívat na různé druhy sazeb, které ministerstvo definuje. Prvně se přidává denní sazba, která až do teď k dispozici nebyla. Ten hlavní bod, který jsem zde ale chtěl zmínit je nové dělení aut do kategorií. Není to sice překopání celého systému, ale přece bych vám nezatajil tak zajímavou informaci, že? 😄 Kategorie jsou tedy:

  • normální – klasická vozidla se spalovacím motorem
  • eco – vozidla na zemní plyn nebo biometan
  • e-hybrid – hybridní auta s emisemi do 50 g/km
  • elektro – plně elektrická auta

Teď když jsme si prošli definice (jako ve škole 🤓), můžeme s nimi pracovat. Zde tedy přikládám tabulku s plánovanými poplatky na rok 2024 a srovnání se současným stavem. 

Cena v Kč 2023 2024 eco (2024) e-hybrid (2024) elektro (2024)
Roční 1 500 2 300 1 150 570 0
Měsíční 440 430 210 100 0
Desetidenní 310 270 130 60 0
Denní 200 100 50 0

Dálnice D8 z Trmic směrem do Německa

A co budoucnost?

Sice jsme si zvykli na stabilní cenu dálničních známek, ale toho už je bohužel konec. Počínaje rokem 2025 se tyto ceny stanou dynamické a budou se tak měnit mnohem častěji než tomu bylo doteď. Ceny se budou měnit na základě dvou hlavních faktorů. Jedním z nich je rozsah dálniční sítě. Čím více nových dálnic bude zprovozněno, tím větší bude logicky i cena. Druhým bodem, který bude brán v potaz jsou spotřebitelské ceny podle zjištění ČSÚ.

Závěrem

Jak je tedy zřejmé, budeme platit citelně více za dálniční poplatky než je tomu dnes. Na druhou stranu inflace se za posledních několik let postarala o faktické snížení této ceny. V konečném důsledku je tak hodnota vlastně podobná jako dříve, jen stržené číslo z bankovního účtu bude vyšší. 🏦💵 S tímto se s vámi pro dnešek rozloučím a připomenu, že  chcete-li se podělit o svůj názor, využijte komentáře dole pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní dálnice Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta  

Zdroj – MDČR