Už se vás někdy někdo ptal, jaký VIN kód má vaše auto a vy jste nevěděli, co to po vás chce? Po dnešním článku už tento problém mít nebudete, protože si zde shrneme vše podstatné, co byste mohli o tomto tématu chtít vědět.

Jedno z míst, kde nalezneme VIN

Co je to VIN kód

Pojďme na to ale postupně. VIN kód je zkratka z anglického Vehicle Identification Number, což znamená identifikační číslo vozidla. Tento kód se skládá ze 17 znaků a slouží k identifikaci vozidla výrobcem, prodejcem, pojišťovnou a dalšími institucemi. Docela šikovná záležitost, nemyslíte? 

To je zajímavé, ale kde ho najdu?, ptáte se. Je zde hned několik míst, kam výrobci rádi tento unikátní identifikátor “schovávají”, tak například:

  • pod čelním sklo ze strany řidiče
  • do motorového prostoru
  • na typový štítek na dveřích 
  • pod rezervní pneumatiku 
  • a najdeme ho i v technických průkazech

Samozřejmě ho můžete mít i na jiných místech, ale tato jsou asi nejvíce běžná.

Jak VIN kód číst

VIN kód se skládá ze 17 znaků (to už jsme si řekli), které se dělí na tři části: světový kód výrobce (WMI), popisný kód vozidla (VDS) a pořadové výrobní číslo (VIS). Každá část obsahuje určité údaje o vozidle, jako jsou například země původu, značka, model nebo rok výrobní číslo. Co bude ale možná mnohem jednodušší než se ručně snažit dekódovat VIN, je použít nějaký online nástroj, kterých na internetu najdete nespočet. Stačí zadat VIN číslo a stránka vám v zápětí vyplivne všechny informace, které lze z VIN vyčíst. 

Takhle nějak lze rozluštit čísla a písmena VIN kódu – Zdroj: portalridice.cz

Historie vozidla

Jelikož je VIN unikátní identifikátor, lze ho využít i pro zpětné prověření stavu vozidla. Opět na tom není nic složitého, stačí jen kód zadat na webovou stránku (např Cebia), která se pokusí dohledat a agregovat všechny historické informace o daném vozidle…příkladem může být:

  • kontrola najetých kilometrů
  • ocenění vozidla
  • historie STK a emisních kontrol
  • servisní záznamy
  • kontrola taxi

Je toho mnohem více, ale nutno podotknout, že nic není 100%. Může se stát, že daný web nenajde vše důležité a vy se až po koupi auta dozvíte, že bylo bourané, nebo má jinou skrytou vadu…berte tak tyto výsledky spíše jako bonus, než bernou minci. Jo a abych nezapomněl, na rozdíl od výše zmíněných VIN dekodérů, tyto služby jsou v podstatě vždy zpoplatněny. Nejedná se nějak obrovské částky, ale přece bych vám tak důležitou informaci nezatajil. 😉💰

Závěrem

Jak už jste asi zjistili, VIN je docela důležitá a zajímavá součást každého auta. Dá se z něj vyčíst leccos, což se například při koupi ojetého auta může hodit. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na náš díl o tom, co dělat s poškrábaným lakem na autě. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Dobře čitelný VIN kód Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Mám poškrábaný lak na autě, co s tím?

Odkaz – Cebia