Poškrábal vám nějaký vandal auto klíčem? Nebo jste jen nešikovně zaparkovali? V obou těchto případech (a mnoha dalších) budete nejspíš chtít tento škrábanec opravit. Jak ale na to a co všechno budete potřebovat? Tak přesně tímto tématem se dnes budeme zabývat. Usaďte se a jdeme na to!

Takhle nějak může vypadat retušovací fixa

Menší oděrky

Není rýha jako rýha, proto si musíme nejdřív specifikovat, o jakém druhu poškození se tu bavíme. První, čemu se budeme věnovat jsou malé oděrky a škrábance, které nejsou nějak extra výrazné, ale když je vidíte, už nejdou odvidět. 😩

K tomuto účelu slouží takzvané retušovací fixy. 🖍️ Jsou velice jednoduché na použití a taky je seženete skoro v každém větším nebo specializovaném obchodě. Další výhodou rozhodně je jejich skladnost. Můžete si prostě jedno takové pero hodit do kufru auta a v případě potřeby máte vystaráno.

Wow, to je super, ale určitě zde budou i nějaké nevýhody, co?”, slyším vás přemýšlet. A vskutku. Nevýhodou retušovacích fixů je hlavně jejich omezení na mělké škrábance, jakmile je totiž rýha hlubší a více viditelná, tyto produkty vám budou v podstatě k ničemu.

Hlubší rýhy

Tím se plynule dostáváme k dalšímu způsobu opravy škrábanců a tím je použití brusné pasty. Tyto pasty jsou stejně jako retušovací fixy velice dostupné, a vyrábí se rovnou i v několika barvách (takže si vyberete tu správnou pro vaše auto), ale narozdíl od předchozího řešení je toto mnohem více náročné

Já ale věřím, že ani to vás nezastaví a proto si teď pojďme prozradit, jak taková oprava laku brusnou pastou probíhá.

  • Umyjte a odmaštěte auto, abyste odstranili veškeré nečistoty z poškozeného laku. Vůz by měl být úplně suchý a neohřátý sluncem. Pokud je to možné, pracujte ve stínu nebo v garáži.
  • Oblepte si pevnou krycí páskou nelakované plasty a jiné díly, které by mohly být poškozeny brusnou pastou. Označte si také místa s hlubšími vrypy, které budete brousit.

Ve vážnějších případech budete muset sáhnout po elektrických pomocnících

  • Naneste trochu brusné pasty na čistý a měkký hadřík, například z mikrovlákna, flanelu nebo bavlny. Malými krouživými pohyby pak rozetřete pastu po poškozeném laku. Nepoužívejte příliš velký tlak a nechte pastu zaschnout.
  • Opakujte nanášení a roztírání brusné pasty, dokud nezmizí škrábance a vrypy. Pokud jsou hlubší, můžete použít i brusný kotouč pod vodou nebo molitanový kotouč s hrubší brusnou pastou. Vždy ale sledujte, abyste nevybrousili lak až na podklad.
  • Po dokončení broušení odstraňte zbytky brusné pasty navlhčeným hadříkem a osušte lak. Pokud je to nutné, přestříkejte poškozené místo lakem v potřebném odstínu.
  • Nakonec ošetřete lak voskem nebo jiným konzervačním prostředkem, který mu dodá lesk a ochranu.

A je to. Tato metoda je mnohem více vhodná právě pro větší škrábance, ale samozřejmě je třeba dávat velký pozor, abyste něco nepřehnali. Jedná se tak o více rizikovou ale i účinnou variantu oprav. 🔧

Pořádně hluboké škrábance

Tady vám bohužel ani předchozí řešení moc nepomůže a vy tak budete muset sáhnout po zbroušení laku. Tato varianta není už vůbec jednoduchá a většina lidí nebude mít čas, náladu ani nástroje pro správné provedení. Proto pokud se na vašem autě někdo pořádně vyřádil, nebojte se navštívit svůj oblíbený servis (nebo se podívejte na naše stránky 😉), kde vám vše opraví a vy se nebudete muset vůbec namáhat. 

Závěrem

A jsme zase na konci. To to uteklo, co? Teď už víte, jak správně zacházet s poškrábaným lakem na autě, ale hlavně jste se zase něco málo naučili a dozvěděli…což je taky velice důležité. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní lak Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Elektroauta a jejich součásti