Koroze. Slovo, které každý motorista slyší nerad. Co se s ní ale dá dělat? Jak jí předcházet? A jak je to po finanční stránce? Na tyto otázky si dnes odpovíme…tak jdeme na to! 🛠️

 

Koroze na autě je velice nepříjemná. Nejenže snižuje hodnotu Vašeho vozu, nevypadá pěkně, ale může v krajních případech být i nebezpečná. Prorezlé součásti auta se můžou lehčeji ohýbat či dokonce zlomit (a to nikdo asi nechceme). Proto by se mělo korozi předcházet. Mnoho lidí to však nedělá protože vidí na autě jen malý flíček, který ničemu přece nevadí. Časem ale zjistí, že “flíček” se rozrostl a značná část karoserie je zkorodovaná. Ale postupně…

Co může reznout?

Pár nejčastějších součástí aut, co reznou jsou:

  • podvozek
  • výfuk
  • rám auta
  • prahy a dveře
  • kapota

V podstatě všechno co je vystaveno vnějším vlivům (déšť, posypová sůl, atd.), což je u karoserie většina věcí. “No tak to je super, celé auto se mi teda rozpadne před očima nebo co? 😟 Zase nebudeme přehánět. Předcházet korozi můžete jednoduše u Vás doma. Jak na to?

Jak na údržbu?

Několik “každodenních věcí” pro ochranu karoserie můžete udělat doma bez větších obtíží. Například:

  • Pravidelné mytí auta. Zašlá špína může rezivění povrchu urychlit, obzvláště jde-li o ptačí trus, který obsahuje chemikálie.
  • Mytí auta v zimě ❄️. Ačkoli mnoho lidí nemyje auto v zimě, právě posypová sůl je Váš velký nepřítel. A odkládání mytí “na jaro” rozhodně nepomáhá.

Pokud nic nezabírá, je bohužel třeba se dostavit do autoservisu a problém řešit na místě s odborníky. 

Poslední možnosti

V servisech je koroze často řešeným problémem, takže na většině míst Vám rádi pomohou. Chcete-li si být ale na 100% jisti, že oprava proběhne bez komplikací a co nejrychleji, mrkněte na naši stránku, kde jednoduše najdete servis přímo pro Vás. 😍

No ale co v tom servisu budou vůbec dělat?”, ptáte se. Skvělá otázka. Záleží na fázi koroze. Pokud není rozsáhlá, stačí dané místo obrousit, očistit a ochránit před rozšířením (prostě takové klasické trojité “Óčko” 😄). Jestliže je ale poškození karoserie rozsáhlé, je potřeba danou část celou vyměnit. Typicky lidé podstupují tuto operaci aby vozidlo prošlo STK. To už jsme tu ale probírali. Problém je, že výměna například prahů (které reznou velice často) je docela nákladná a ne vždy se majiteli vyplatí. Podle mě je tedy lepší umýt si auto párkrát i v zimě a s tím “malým flíčkem” na dveřích něco dělat. Mám pak klidné svědomí, že jsem udělal co šlo. No, ale to už nechám na Vás.

Závěrem

Každopádně doufám, že jste se dnes něco málo dozvěděli. Pokud byste měli jakékoliv otázky ohledně aut, či se jen chtěli například objednat na pravidelnou výměnu oleje, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web.

Bezpečnou jízdu Vám přeje, 

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Karosářské práce

STK Blog