Nedostatečně výkonná autobaterie způsobuje celý zástup nepříjemných problémů. Nejenže může negativně ovlivnit řádné fungování elektronických systémů ve vozidle, ale dokonce i samotné startování motoru. A pokud se slabá baterie včas nepodaří odhalit a dobít, může se v nejhorším případě stát, že zařízení přestane pracovat úplně a auto vám už nenastartuje vůbec. Proto bychom se dnes podívali na to, jak se vlastně taková baterie v autě dobíjí. Tak jdeme na to!

Příklad nabíječky autobaterií

Vybíjení

Než ale začneme nabíjet, řekněme si něco o procesu vybíjení baterky. Nikde není napsáno, jak často byste měli baterii kontrolovat nebo dobíjet. Na rozdíl tak například od pravidelné výměny oleje nevíte, jestli bude potřeba autobaterii dobít za měsíc nebo za 5 let.

Jak to tedy poznat? Pokud při startování auta slyšíte “divné” zvuky měli byste zpozornět. Další pravidlo je, že čím kratší vzdálenosti jezdíte, tím více baterii namáháte. Ta totiž nemá čas zpětně dobít veškerou energii, kterou spotřebovala k samotnému startu a časem se tak může stát, že už nenastartujete vůbec.

Dobíjení za jízdy

Pokud však jezdíte delší cesty, baterie by se měla bez problému dobíjet sama. Ale jak to dělá? Funguje to prostřednictvím alternátoru, který za provozu vozidla dodává energii do akumulátoru. Celková dobitá kapacita se však liší nejen vzdáleností jízdy (čím dále jedeme, tím se více nabije), ale i například teplotou nebo typem cesty. V teplém počasí umí akumulátor lépe “vsakovat” energii z alternátoru než například při nějakém zimním mrazíku. Stejně tak se k dobíjení více hodí okresní cesty a dálnice…popojížděním po městě si tedy moc nepomůžete.

Nové baterie v autech se systémem StartStop nejsou jen tak ledajaké, musí totiž zvládat mnohem větší zátěž.

Dobíjení doma

Stejně tak jako váš telefon nebo notebook si můžete nabít i vaši baterii v autě. “Ale to ji budu muset nějak vyndat ne?”, ptáte se. Samozřejmě je to lepší, ale raději se podívejte do manuálu své nabíječky, tam by měly být všechny důležité informace. Řekněme ale, že se vyndání baterie nevyhnete…jak tedy na to? Naštěstí na našem blogu přesně takový článek naleznete a zjistíte, že to není nic složitého.

Dobře tedy, máme vyndáno a jde se nabíjet. Jak jsem zmiňoval, manuál je vždy váš nejlepší přítel, obecný návod je však stejný všude. 

  • připojte nabíjecí kabely v pořadí červená – černá
  • zapojte nabíječku do sítě
  • čekejte *
  • pokud máte “chytrou” nabíječku, měla by se sama vypnout až bude baterie nabitá
  • vypojte nabíječku ze sítě a odpojte kabely v pořadí černá – červená
  • vraťte akumulátor zpět do auta a zapojte (viz zde)

* v závislosti na stavu baterie je možně, že se bude dobíjet i více jak 10 hodin.

Závěrem

To myslím že by pro dnešek stačilo. Baterii máme nabitou a můžeme vesele vyrazit někam na výlet. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na náš díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Nabitou baterii Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů

Blog – výměna baterie