Sedačky v autě jsou důležitou součástí interiéru, která ovlivňuje nejen vzhled, ale také pohodlí a bezpečnost cestujících. Proto je třeba jim věnovat dostatečnou péči a údržbu, aby zůstaly v dobrém stavu a neztratily své kvality. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou výhody a nevýhody kožených a látkových sedaček, a také jak je efektivně a šetrně čistit pomocí různých prostředků. 

Porovnání kožené sedačky před a po čištění

Kůže nebo textil?

Rozdílů zde samozřejmě najdeme mnoho, pojďme se ale podívat na ty nejdůležitější:

Vzhled
Kožené autosedačky jsou obvykle považovány za luxusnější a elegantnější než látkové. Mají hladký a lesklý povrch, který dodává interiéru auta sofistikovanost. Látkové autosedačky jsou naopak jednodušší, ale nabízejí širší výběr barev a vzorů, které mohou lépe ladit s vaším stylem.

Pohodlí
Látkové autosedačky jsou obvykle měkčí a pohodlnější než kožené. Kožené sedačky se často také více zahřívají, což může být nepříjemné zejména v létě, kdy v autech bývá snad 150 °C. 🔥

Čištění
Zde vedou sedačky kožené, jelikož se podstatně lépe čistí. Stačí je otřít vlhkým hadříkem a speciálním čistícím prostředkem pro kůži, aby zůstaly v dobrém stavu a voila, máte hotovo. Látkové autosedačky jsou naopak náchylnější k usazování prachu, roztočů a skvrn, které mohou být obtížné na odstranění. Je proto potřeba je pravidelně vysávat, aby nedošlo například k alergickým reakcím.

Odolnost
Zde hodně záleží. Pokud se o sedačky staráte a nijak je nepoškozuje (ať už vědomě nebo nikoliv), vydrží vám oba dva typy velice dlouhou dobu. Nutno však podotknout. že látkové autosedačky jsou náchylnější ke ztrátě barvy nebo prošoupání.

Jak sedačky čistit

U kožených autosedaček je to celkem jednoduchá záležitost, což jsem již zmínil v předchozím odstavci. Stačí si pořídit prostředek na čištění, který je určený přímo tomuto typu materiálu. Následně jej rozprostřete prostředek po celém povrchu a setřete hadříkem…nic složitého. 😄

U textilních sedaček je to trochu více komplexní. Na výběr je totiž hned několik možností. Rozhodně bych vám doporučil začít s tou nejjednodušší…vysávání. Vysavač má doma každý a tak nemusíte do ničeho investovat. Vysavač se taky krásně postará o prach a jiný nepořádek, který na první pohled vůbec nemusí být vidět (ale věřte mi, že tam je 🤢). Co ale dělat, když vysavač nestačí?

Někdy vysavač už prostě nedostačuje

Suchá vs mokrá metoda

Pokud máte na sedačce například skvrny nebo jsou celkově jinak zaneřáděné, vysavač vám asi moc nepomůže. Jak tedy pokračovat? Existují dvě hlavní metody, na které se teď podíváme. 

Suchá metoda spočívá v použití speciálního čistícího prostředku ve formě pěny nebo spreje, který se nanáší na sedačku a jemně se vetře do látky pomocí hadříku nebo kartáče. Poté se nechá působit několik minut a otře se suchým hadříkem. Tato metoda je vhodná pro lehké znečištění, kdy není potřeba používat vodu. Výhodou je, že sedačka zůstane suchá a nepotřebuje tak dlouhé sušení. Nevýhodou pak samozřejmě je, že tato metoda nemusí být dostatečně účinná pro hluboké a silné skvrny, které pronikly do nití látky.

Z toho důvodu je tu ještě mokrá metoda, která spočívá v použití speciálního čistícího prostředku ve formě kapaliny, který se smísí s vodou a nanáší na sedačku pomocí hadříku nebo stříkací lahve. Poté se látka pročistí pomocí vysavače s parní funkcí nebo tepovače, který odsaje špínu i přebytečnou vlhkost. Tato metoda je vhodná pro střední až silné znečištění. Menší nevýhodou může být, že sedačka zůstane po “zákroku” ještě nějakou dobu vlhká. 💦

Kde sedačky umýt?

Vysát sedačky zvládne každý klidně na parkovišti, pokud se ale chcete pustit do větší čistky, je dobré si na to vyhradit speciální místo. Co ale když bydlíte v paneláku a místo nemáte, nebo se vám prostě jen do mytí nechce? Nebojte, stačí se podívat na naše stránky, na kterých najdete přesně ty specialisty, které hledáte. Nemusíte se tak “patlat” s mytím u sebe doma, jen jednoduše přivezete špinavé auto a s čistým budete odjíždět.

Závěrem

Dnes jsme si porovnali kožené a textilní autosedačky a řekli jsme si, jak byste je měli správně čistit. Pokud máte látkové sedačky tak taky doporučuju čas od času je vysát…přece jen nikdy nevíte, co se v nich všechno skrývá. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na náš díl o opravě převodovky. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Čisté sedačky Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Oprava převodovky