Pokud jste někdy měli problém s nastartováním motoru, možná jste sáhli po startovacím spreji. Že nevíte co to je? Tak to jste tady správně! V tomto díle našeho blogu se společně podíváme, co se pod tímto názvem skrývá, jak sprej správně používat, a řekneme si taky další důležité informace, které by se vám mohli dříve či později hodit.

Startovací sprej může být někdy vše, co potřebujete

Co je to ten startovací sprej?

Startovací sprej je speciální přípravek, který se používá k usnadnění startování motorů, zejména v zimním období nebo po delší odstávce. Díky tomu, že sprej obsahuje ether (jinak řečeno je velice hořlavý), dokáže pomoci ke zvýšení tlaku a teploty v motoru, což by mělo vést k úspěšnému nastartování. 🔥

Použití

Vy se ale ptáte, “tak to zní skvěle, proč jsem o tom ještě neslyšel?” Odpověď je docela jednoduchá. Startovací spreje se nepoužívají, nebo by se minimálně neměly, ke startování moderních aut se spalovacím motorem. Jejich hlavní využití je tak omezené na stará vozidla. 🚗 To je ale jen jedno odvětví…tím druhým jsou různá motorová zařízení, která máte na zahradě, například sekačky, motorové pily či dokonce traktory. To už jsou stroje které většina z nás má a používá celkem často.

Takže na auta normální auta nepoužívat…rozumíme si. Ale jestli máte doma sekačku, která nestartuje, rozhodně můžete sprej vyzkoušet a uvidíte, jak to celé dopadne. Ajo, já jsem vám ještě neřekl, jak na to. 😅 Zde je tedy stručný návod, jak byste měli postupovat:

  • Otevřete kapotu vozidla a najděte sací potrubí motoru, které vede od vzduchového filtru k motoru. Pokud si nejste jisti, kde je sací potrubí, podívejte se do manuálu vozidla nebo na internetu.
  • Odstraňte vzduchový filtr nebo jeho kryt, pokud je to možné, a vložte trysku startovacího spreje do sacího potrubí za vzduchovým filtrem. Pokud není možné odstranit vzduchový filtr, stříkejte sprej přes něj.
  • Stříkejte sprej do sacího potrubí jen krátkými dávkami (3-5 sekund) a ihned se pokuste nastartovat motor. Pokud motor nechytne, opakujte stříkání a startování, ale ne více než 2-3x. Pokud motor ani potom neožije, chyba bude asi někde jinde.
  • Po nastartování motoru vráťte vzduchový filtr nebo jeho kryt na místo a zavřete kapotu. Nechte motor běžet několik minut, aby se vyčistil od zbytků spreje a stabilizoval se chod.

A to je vše! Jednoduché jako facka. 😄

motor

Pokud sprej nepomůže, bude nejspíš potřeba zajet na návštěvu do servisu

Cena

Je samozřejmé, že se ceny startovacích sprejů mohou lišit podle značky, velikosti, složení a kvality produktu. Abyste ale měli alespoň nějakou představu, pohybujeme se v nižších stokorunách. Ty nejlevnější spreje seženete už cca kolem stovky, pokud se pak podíváme na druhou stranu spektra, najdeme zde kousky za přibližně 400 Kč. Není to nic hrozného, ba dokonce bych i řekl, že se jedná o produkty v podstatě za hubičku. 💵

Závěrem

Na konec by se hodilo ještě dodat, že základem často bývá správná údržba auta (sekačky, traktoru, …) Pokud se o vozidlo staráte dobře a pravidelně ho kontrolujete, je velice malá šance, že by jednou z ničeho nic jen tak nenastartovalo. Prevence je tedy klíčem k úspěchu a startovací sprej rozhodně není nějaká magická záchrana. Je ale pravda, že čas od času se může hodit. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek (z trochu jiného soudku), podívejte se třeba na náš díl o historii automobilů. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit olej v autě, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Zdravý zvuk motoru Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Výměna oleje

Blog – Jak to bylo s počátky automobilů