Přezouvání pneumatik. Ano, nastal opět ten čas, kdy se musí měnit pneumatiky na vašem autě. Někdo si zvládne tento proces udělat doma, zbytek lidí míří do servisu. Dnes si povíme, proč přezouvat pneumatiky, kdy je přezout na zimní a nakonec, jako takový bonus, si povíme pár častých mýtů. Tak jdeme na to!

Porovnání zimních a letních pneumatik

Proč přezouvat pneumatiky

Výměna pneumatik je pro mnoho lidí neoblíbená činnost. Na druhou stranu, je to pro bezpečí všech. Zimní pneumatiky mají mnohem lepší vlastnosti při jízdě ve sněhu nebo na ledu. Není proto radno tuto výměnu podceňovat. I když se na první pohled může zdát, že je venku krásně…zimní počasí je nevyzpytatelné a během několika málo chvil se ze slunečného dne stane sněhová vánice❄️. V tu chvíli se všechno komplikuje a běžná cesta je najednou nebezpečná a adrenalinová záležitost. O policejní hlídce která vám může dát pokutu ani nemluvě.

Kdy přezouvat pneumatiky

Pojďme si to říct hned na začátku. Klíčové rozmezí dat je od 1. listopadu do 31. března. Většina řidičů si však myslí, že v tomto rozmezí jsou zimní pneumatiky povinné. Není tomu nutně tak. Podle zákona je vaší povinností mít zimní pneumatiky pokud:

  • se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
  • lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza

Pokud je tedy venku sluníčko a na silnici není ani kousek sněhu a ledu…teoreticky nemusíte mít zimní pneu a policie je na vás krátká. Jestli to chcete riskovat a doufat, že cestou do práce nezačne najednou sněžit…to už je věc druhá. 

POZOR! Pokud uvidíte tuto značku, je potřeba mít zimní pneumatiky vždy…nehledě na datum či počasí.

Kde přezouvat pneumatiky

Máte-li koupené jen pneumatiky a potřebujete je nasadit na disky na kterých aktuálně jezdíte, budete muset nejspíš do servisu (ale to se asi dalo čekat😄). V tomto případě vám doporučuji využít naší službu “Kompletní přezutí”. Stačí kliknout, vybrat si servis a jste bez jakýchkoliv starostí objednáni do jednoho z našich 160 ověřených autoservisů. No není to super?😊

Jestli máte zvlášť kola zimní a letní, můžete si přezutí obstarat doma. Chápu ale, že ne každý má na to nástroje a nebo se mu prostě jen nechce. Nutno podotknout, že byste měli kola před výměnou vyvážit. Opět tedy doporučím další službu v našem seznamu. Bude jí “Demontáž a montáž kol”. Postup je jednoduchý jako facka (viz předchozí odstavec).

Mýty o pneumatikách

Pojďme se teď podívat na nějaké časté mýty ohledně zimních pneumatik.

Od 1. listopadu je přezutí pneumatik na zimní povinné, bez výjimky

  • To myslím, že jsme si už zodpověděli v předchozí kapitole

Přezout na zimní pneu stačí jen jednu nápravu

  • Pro zachování optimálních vlastností při jízdě a bezpečnosti je vždy třeba přezout všechna kola, a to stejným modelem a stejně “sjetá”

Zimní pneumatiky na sněhu či ledu nekloužou

  • Samozřejmě, že kloužou. Pokud bude námraza a Vy pojedete jako blázen, nedivte se, že skončíte ve škarpě (i se zimními pneu).

“Budu jezdit celý rok na zimních“

  • To rozhodně nedělejte. V létě se pneumatiky mnohem více opotřebují, nehledě na jejich horší výkon v porovnání s letními. A v zimě už budou v podstatě nepoužitelné. V tomto případě si radši pořiďte pneumatiky celoroční.

Závěrem

Tímto článkem jsem vám chtěl nejen připomenout blížící se čas výměny pneumatik, ale také vyvrátit různé mýty, které často kolují mezi lidmi a předat alespoň základní informace o pneumatikách. Doufám, že jste si z něj něco málo odnesli a snad už vás na zimních cestách nic nerozhodí. Pokud byste i přesto měli jakékoliv otázky, či chtěli například vyměnit brzdové destičky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 460 nebo navštivte náš web. 😊

Klidné zimní období Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 460

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Kompletní přezutí

Služba – Demontáž a montáž kol

Služba – Servis brzd