Je tu opět další článek do série elektromobilů. Dnes bych se rád zaměřil na nevýhody spojené s elektroauty. Pokud by vás zajímal pravý opak, a tedy výhody elektroaut, podívejte se na náš minulý příspěvek zde. Teď už se ale pojďme vrhnout na důvody, proč si elektroauto nekoupit.

Vývoj ceny baterií za kWh. – Zdroj: statista.com

Cena

Největší nevýhodou elektroaut je asi jejich cena. V současnosti jsou elektromobily dražší než konvenční vozy poháněné benzínem či naftou, což může být překážka pro každého, kdo si chce koupit elektromobil. Dnes je jejich vysoká cena způsobena především vyššími náklady na výrobu (ano, bavíme se o tobě baterie…)  a náklady na technologickou infrastrukturu. Časem se snad technologie výroby baterií zlepší a elektromobily s dlouhým dojezdem se tak stanou více dostupnými i pro běžné smrtelníky.

Dojezd

Tím se dostáváme k další nevýhodě – dojezdu. I když se dojezd elektromobilů za posledních několik let zvýšil, stále je nižší než u konvenčních vozidel (alespoň pokud se bavíme o cenově dostupnějších EVs 😄). To může být problém pro lidi, kteří často cestují na delší vzdálenosti nebo se potřebují dostat do míst, kde není dostatek dobíjecích stanic. Jak jsem tedy zmiňoval již v minulém článku, pokud projezdíte každý den celou republiku…kupte si raději nafťák.

A abych nic nevynechal, je třeba brát v úvahu také počasí. S normálním autem asi moc neřešíte, jestli je venku 20 nebo 5 stupňů, u EVs je tomu však jinak. Aby se zabránilo degradaci baterie, má dneska už většina aut vyhřívané a chlazené battery packy. Na jednu stranu je super, že baterky vydrží déle než 2 roky a zároveň neztratí tolik energie, na druhou stranu v zimě nedojedete tak daleko jako v létě.

Nabíjecí stojany nemusí být jen na benzínkách a u dálnic. – Zdroj: fdrive.cz

Nabíjení

Ze začátku to byl obrovský problém. Dnes se ale setkáme s auty, které se na rychlodobíjecích stanicích stihnou nabít velice rychle. Například nový Lucid Air se zvládne nabíjet rychlostí až 30 km za každou minutu na nabíječce a z 0 na 80% mu stačí jen půl hodinky u stanice. Snažím se tím tedy říct, že nabíjení už u většiny nových aut netrvá hodiny a věřím, že časem se potřebná doba zkrátí natolik, že bude konkurovat benzínovým autům

Jinak pokud jste četli i náš minulý díl, tak víte, že nabíjení u těchto rychlostanic není úplně běžné. Ideální situace je, když plníte šťávu pěkně v pohodlí domova a na “benzínku” vůbec nejezdíte. V takovém případě je vám vlastně jedno jestli se auto nabíjí 20 minut nebo 5 hodin.

Závěrem

Teď už víte, jaké jsou výhody a nevýhody elektroaut a co od nich očekávat. Je tedy na vás, zda se vám právě tento dopravní prostředek vyplatí a zda s ním budete spokojeni. Každopádně pokud plánujete koupi nového auta, rozhodně elektrický pohon nezahazujte a neodsuzujte, možná to právě pro vás bude nejlepší možná volba. Jestliže byste  měli jakékoliv otázky, či chtěli například přezout pneumatiky neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Veselé Vánoce Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz

Služba – Přezutí pneumatik

Blog – Pozitiva EVs