Filtr pevných částic. Někteří o něm ani neví, jiní se zas nestarají a věří, že se jedná o bezúdržbovou součástku. Co je vlastně tenhle filtr zač? K čemu je nám dobrý? A proč se nevyplácí na něj zapomínat? Téma dnešního článku je dané, jdeme na to.

Pohled dovnitř filtru pevných částic. – Zdroj: autobible.euro.cz

Co to vlastě je ten filtr pevných částic

Filtr pevných částic (DPF – Diesel Particulate Filter) je zařízení odstraňující jemné prachové částice z výfukových plynů. Ty jsou totiž kancerogenní a tyto filtry tak chrání naše zdraví. V podstatě každé moderní dieselové auto již má tento filtr. Nedávno se přidaly také auta s benzínovým motorem s přímým vstřikováním, kde se filtr jmenuje malinko jinak (GPF – Gasoline Particulate Filter). Úděl obou dvou je však stejný, ochránit naše zdraví.

Musím ho mít?

DPF filtrem jsou povinně vybaveny veškeré dieselové motory splňující emisní normu Euro 5 vydanou v roce 2009 a vozy novější. V ČR je v provozu mnoho starších aut a i ta novější ho mají často nefunkční nebo dokonce vymontovaný. V současné době se odhaduje, že v České republice jezdí až 1 milion automobilů s chybějícím či nefunkčním filtrem pevných částic. A to je docela problém, nejen že riskujete pokutu až 50 000 Kč, ale zároveň se může stát, že neprojdete kontrolou emisí při příští STK.

Jak DPF funguje

DPF a GPF jsou si v lecčem podobné, ba skoro i stejné. Nebudu tu tedy zacházet moc do detailů, abyste mi tu u čtení neusnuli 😄 a pokusím se popsat hlavně DPF (se kterým má většina lidí zkušenost). Takže…Jednoduše řečeno jde vlastně o jakýsi lapač sazí. Na sítko uvnitř filtru se zachytávají pevné částice z výfukových plynů a následně se spalují. Za ideálních podmínek by se měl DPF filtr sám o sebe starat a měl by mít zhruba stejnou životnost jako auto.  Filtr se sám po určitém čase regeneruje vypalováním sazí především při delší jízdě po dálnici. Pokud jezdíte často po městě, filtr se snadno zanese, a v důsledku je třeba jednou za čas filtr zkontrolovat a vyčistit

Ikona signalizující zaplněný DPF. Pokud ji uvidíte, vyjeďte mimo město a udržuje stálou rychlost…DPF se pokusí regenerovat.

Jak si správnou funkci DPF zkontrolovat

Pro prvotní orientaci a zjištění, zda auto má funkční filtr DPF nebo zda ho nemá dokonce demontovaný, vám poradím jednoduchý trik (hodí se například v bazaru 😉). Vezměte si papírový kapesník a vytřete jím zevnitř koncovku výfuku. Mohou nastat 3 situace:

  • kapesník je obalený vrstvou černých sazí = DPF je zcela nefunkční nebo chybí 
  • kapesník je ušpiněný = filtr je částečně zanesený a potřebuje vyčistit
  • kapesník je skoro čistý = DPF funguje správně

Jde o jednoduchou a předběžnou kontrolu, ale rozhodně lepší než nic. Pokud identifikujete problém, kontaktujte servis, kde vám rádi pomohou. U modernějších aut elektronika dokonce pozná, že je filtr zaplněný, takže pomocí diagnostiky rychle odhalíte, kde je zakopaný pes.

Jak předejít problémům

Již jsem zmínil důležitost časté jízdy mimo město. Regenerace se u dieselů spouští přibližně každých 500 kilometrů. Dalším důležitým aspektem je tankování kvalitního paliva, přitom obecně platí, že naftové motory jsou na kvalitu citlivější než ty benzinové. Jako prevence zanesení DPF filtru je vhodná také dekarbonizace motoru vodíkem, při které dojde k výraznému snížení množství škodlivých výfukových plynů a sazí, které DPF filtr zanášejí.

Závěrem

Tak a to by bylo o filtrech pevných částic pro dnešek vše a vy už nyní víte, že něco takového existuje a není to v autech pro nic za nic. Tímto bych se s vámi pro dnešek rozloučil, máte-li chuť a čas na další článek, podívejte se třeba na náš první díl série o elektroautech. 😄

Cože? Máte nějaké připomínky, nápady, nebo poznatky? Zanechte nám je dole v komentářích pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Čistý filtr Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Služba – Zařízení STK

Služba – čištění DPF

Blog – Elektroauta a jejich součásti