Pneumatiky jsou velmi důležitou součástí našich aut z pohledu bezpečnosti. Uvědomte si, že veškerý styk s povrchem, po němž se pohybujete rychlostí třeba 140 km/h, vám zprostředkovávají 4 plošky velikosti zhruba dopisní obálky. Takto malá plocha zajišťuje manévrování vozidla a umožňuje i brždění, takže na kvalitě a stavu vašich pneumatik opravdu hodně záleží.

Víte, co čísla na pneumatice znamenají?

Úvod

Přestože většina lidí vybírá pneumatiky pohledem přes svou peněženku, z uvedených důvodů se nevyplatí na nich šetřit. Ne každá pneumatika je totiž stejná. Každý výrobce má jiný postup výroby a používá k tomu také jiné materiály (popřípadě v jiných poměrech). Směs používanou k výrobě pneumatiky si výrobci samozřejmě hodně střeží

Dalším důležitým parametrem je dezén, čili vzorek pneumatiky. Ten se zasluhuje především o správnou adhezi a předcházení aquaplanningu. Ještě bych zmínil, že v podstatě každá pneumatika má jiný dezén, což opět přidává do našeho pomyslného kotle rozdílností.

Štítek na pneumatikách

Každá pneumatika má několik klíčových parametrů, které jsou graficky znázorněné na tzv. energetickém štítku. Od 1. 5. 2021 došlo v celé Evropské unii ke změně v označování pneumatik. Takto vypadá nový štítek:

Energetický štítek pneumatiky

Pro zákazníky jsou nové štítky přehlednější, obsahují více informací, a dokonce i QR kód, po jehož načtení získáte přístup k doplňujícím informacím o konkrétní pneumatice v online databázi EPREL (European Product Registry for Energy Labelling = Evropská databáze výrobků s energetickým označením). “No dobře, ale co znamenají ty čísla přímo na pneumatice? Nějaký štítek mě nezajímá.”, říkáte si. Pojďme se tedy zaměřit přímo na  pneumatiky.

Informace přímo na pneumatikách

Každá pneumatika má na boku směs čísel a písmen, která nám umožňují “jednoduše” poznat, zda bude pneumatika pasovat na naše auto. Píšu slovo jednoduše v uvozovkách, protože než člověk pochopí, co jaké číslo znamená, může to pro něj být docela guláš. Pojďme si proto uvést příklad, na kterém vám to všechno popíšu.

Máme naši hypotetickou pneumatiku, která má z boku napsáno 205/55 R16 94V, tak co tedy s tím?

  • 205 – šířka běhounu (205 mm)
  • 55 – poměr výšky pneu k šířce v procentech; 55 % z 205 mm je cca 113 mm 
  • R – typ konstrukce kostry: radiální
  • 16 – průměr disku v palcích, zároveň vnitřní průměr pneu
  • 94 – index nosnosti („94“ = 670kg / 1 pneu)
  • V – rychlostní index; na jakou maximální rychlost je pneumatika stavěna (V = 240 km/h)

Zde přikládám tabulku s rychlostními indexy.

P Q R S T U H V W Y
Max. rychlost [km/h] 150 160 170 180 190 200 210 240 270 300

No a co stáří pneumatiky? Na to samozřejmě nesmíme zapomenout. Tento údaj je stejně důležitý, jako ty ostatní, protože staré pneumatiky mohou být více křehké, méně přilnavé nebo jinak “opotřebené” vnějšími vlivy. Naštěstí čtení stáří pneumatik už není taková věda, prostě a jednoduše…mějme příklad: 3122

  • 31 – týden výroby v roce
  • 22 – rok výroby (2022)

Pokud jsou pneumatiky dobře skladované a nejsou vystavené slunečnímu světlu (UV paprsky jsou zde naším nepřítelem), měli by vydržet v dobrém stavu až 5 let. Pokud jsou starší, nedoporučuje se jejich požívání na vozidlech.

Tato pneumatika byla vyrobena ve 40. týdnu roku 2020

Přezouvat, nepřezouvat?

Tuto otázku si nemá smysl klást na podzim, kdy počínaje 1. listopadem musíte mít zimní pneumatiky povinně…nebo ne? O tom už jsem se rozpovídal zde.

Otázkou je, zda přezouvat na jaře ze zimních na letní pneumatiky. To povinné není, ale je to každopádně rozumné. Zimní pneumatiky mají měkčí směs a jiný dezén. Pokud je budete používat i v létě, vaše auto bude mít delší brzdnou dráhu, horší přilnavost k vozovce v zatáčkách a vyšší spotřebu. Navíc si zimní pneumatiky rychleji opotřebujete a stejně budete muset kupovat novou sadu.

Závěrem

Dnes jsme si rozluštili změť písmenek a číslic na pneumatikách, což se vám v budoucnu bude určitě hodit. Zároveň, jak jsem zmínil výše, doporučuji přezouvat pneumatiky na letní a nejezdit po “zimákách” i v létě. S tímto se s vámi pro dnešek rozloučím a připomenu, že  chcete-li se podělit o svůj názor, využijte komentáře dole pod článkem nebo na našem Facebooku. Stále samozřejmě také platí, že pokud byste měli jakékoliv otázky, či chtěli například provést počítačovou diagnostiku auta, neváhejte nám zavolat na číslo 736 298 453 nebo navštivte náš web. 😊

Kvalitní pneu Vám přeje,

Tým GetFix

tel. 736 298 453

 

Rychlé odkazy:

GetFix.cz – Web

GetFix.cz – Facebook

Služba – Diagnostika auta

Blog – Zimní pneumatiky